Unirea Republicii Moldova cu România nu reprezintă doar unica soluție salvatoare pentru pentru populația de peste Prut, ci și pentru statalitatea românească. Opinia îi aparține istoricului și publicistului Ionuț Țene.
Într-un articol de opinie, Ionuț Țene scrie că, azi, pretextul menținerii „Transnistriei la Moldova nu mai are relevanță. Regiunea de peste Nistru este republică autoproclamată rusească în cadrul Federației Ruse, consfințită prin referendum și acordul Dumei de stat. La Tiraspol flutură steagul Rusiei, mărșăluiește Armata a XIV și totul se cumpără pe ruble. Fără Transnistria Republica Moldova e un stat eșuat economic și politic. Orice rău spre bine: pierderea Transnistriei a deschis poarta despre unirea Republicii Moldovei cu România. Fără Transnistria, cu minoritatea rusă masivă, legăturile cu Moscova și armata rusă, Bucureștiul poate purcede la unificarea cu ceea ce a mai rămas din fosta Basarabie românească”.
După 25 de ani de la proclamarea independenței, Republica Moldova este falimentară: „Economia e prăbușită, corupția este endemică, miliardul de euro furat nu mai poate fi recuperat, iar criza demografică este letală pentru Chișinău. Azi, Moldova mai are abia circa trei milioane de oameni, dintre care circa un milion sunt cetățeni români. Încet, dar sigur Republica Moldova este înghițită în sensul bun de către România. Paradoxal, victoria în alegerile prezidențiale a lui Igor Dodon este ultima zvâcnire a nomenclaturii de la Chișinău ca să-și păstreze privilegiile statale, înaintea prăbușirii totale și salvării fostei Basarabii românești prin unirea cu România”.
„Este evident că Igor Dodon nu este creația Moscovei, ci doar excrescența nomenclaturii statale corupte de la Chișinău, care încearcă printr-o ultimă sforțare să-și păstreze privilegiile ce le vor pierde prin unirea cu România. Aberațiile cu ”limba moldovenească” au devenit glume pe holurile Academiei de la Moscova, ca și cum s-ar spune că ”austriaca” e o altă limbă decât germana. Este tot mai cert că Putin nu încurajează existența unui stat eșuat ca Republica Moldova, când Transnistria este deja considerată constituțional republică a Federației Ruse. Nu întâmplător, Duma de stat rusă, consilierii de la Kremlin și unii membrii ai Academiei de la Moscova au susținut că ceea ce a rămas din Republica Moldova trebuie să se unească cu România. Ciudat că la Moscova se vorbește de unirea Republicii Moldova cu România, iar ”moldovenii” au fost invenția lui Stalin ca să lovească în unitatea românilor, iar la Berlin și Bruxelles se discută doar de integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, mai scrie istoricul.
În ceea ce privește împrejurările decizionale de la București, Ionuț Țene consideră că, de doi ani de zile, președintele României, Klaus Iohannis, este doar „Vocea Berlinului”, „vorbind până la obsesie numai despre o Moldovă în Europa, nu unită cu țara mamă, România”.
„În urma proiectului lui Juncker, în care României i s-a repartizat statutul de țară în afară privilegiațiilor UE, într-o zonă gri, alături de Ucraina, necesitatea unirii cu Republica Moldova e o chestiune de supraviețuire națională. Numai unirea României cu Republica Moldova mai poate garanta existența economică, demografică și geopolitică a statului nostru. ”Unirea face puterea” e o vorbă a poetului perfect valabilă astăzi. Cine va mai vorbi de unire doar în UE cu Republica Moldova poate fi considerat un mandatar al intereselor egoiste ale Berlinului și al celor care vor dispariția României unite”, se mai arată în articol.
Citiți aici analiza completă.