Conducerea Partidului Democrat din Moldova, întrunită luni dimineață în ședință, a hotărât în unanimitate să susțină un nou sistem electoral pentru alegerea deputaților – sistemul de vot uninominal. Potrivit formațiunii aflate la putere, inițiativa va contribui eficient la reformarea clasei politice din Republica Moldova.
În cadrul unui briefing de presă, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, a punctat avantajele votului uninominal, în viziunea sa: controlul cetățenilor asupra politicienilor, reprezentare din raioane, reprezentarea cetățenilor din Republica Moldova aflați peste hotare.
Președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a criticat propunerea lui Plahotniuc. „Prin introducerea sistemului uninominal, va avea loc coruperea parlamentarilor aleşi în circumscripţiile uninominale. Astfel, aceştia vor fi determinaţi să se alăture PDM. Este o minciună că oamenii vor putea să retragă mandatul deputatului ales, cine va hotărî dacă deputatul a muncit bine sau nu? Cei din PDM, doriţi să vă subordonaţi toţi deputaţii prin şantaj şi manipulare? Liderul democraților mai zice că cetăţenii îşi vor alege singuri deputaţii, însă nu spune că deputatul ales într-un raion nu va putea face nimic în Parlament de unul singur. De exemplu, ca să facă ceva pentru raionul Călăraşi, deputatul va avea nevoie de cel puţin încă 50 de voturi ale parlamentarilor, care vor dori aceleaşi fonduri pentru raioanele lor”, a precizat Maia Sandu.
Și Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, s-a declarat împotriva inițiativei PDM. „Uninominalul nu va trece. Această inițiativă este o provocare împotriva bazelor democratice ale statului, așa cum au fost ele formate de la Independență încoace. Ca președinte al statului, mă voi opune în mod categoric acestei reforme de fapt nedemocrate, care distruge sistemul partinic din Republica Moldova. Și sunt convins că și fracțiunea Partidului Socialiștilor va fi împotriva acestui proiect de lege, dacă va fi înaintat în Parlament. Mizez în acest sens și pe sprijinul altor partide parlamentare și extraparlamentare„, a scris pe Facebook Dodon.
Scrutinul uninominal presupune faptul că în fiecare circumscripţie se dispută un singur mandat, iar alegătorul poate acorda un singur vot. Având în vedere tipul de majoritate necesară câştigării mandatului, acest tip de scrutin poate fi organizat într-un singur tur (situaţie în care candidatul care obţine cele mai multe voturi, indiferent de numărul acestora, este declarat câştigător) sau în două tururi (caz în care este necesară obţinerea majorităţii absolute a voturilor exprimate; dacă o asemenea majoritate nu este întrunită, se organizează un al doilea tur în care majoritatea simplă este suficientă). Votul uninominal stabileşte o legătură mult mai directă între guvernanţi şi guvernaţi, asigură o majoritate parlamentară stabilă (deşi majoritatea electorală pe care acesta se sprijină este una simplă), ceea ce permite unui guvern monocolor să-şi pună în practică proiectele. Stabilitatea guvernamentală este pusă în pericol doar de derapaje majore şi de disfuncţionalităţi interne flagrante ale partidului aflat la putere.
Un mare dezavantaj al scrutinului uninominal este acela că încurajează tehnicile de „votare tactică”. Alegătorii simt presiune să voteze acel candidat care li se pare că are şanse de victorie mai mari, chiar dacă, în realitate, favoritul lor este un alt candidat (cu şanse mai mici) – pentru că altfel votul lor ar fi irosit.