Zece tineri din Republica Moldova care studiază în România au discutat cu Simona Popescu, redactorul-șef al ziarului Cotidianul, de la București, și Cornel Nistorescu, directorul publicației, despre perspectivele care îi interesează pe cei din noua generație în abordarea vieții de zi cu zi pe cele două maluri ale Prutului, despre clișee, dar și despre nevoia de a construi, resimțită atât în Țară, cât și în Republica Moldova.
Tinerii invitați din redacția Cotidianul provin din câmpuri educaționale foarte diferite, de la științe politice și sociologie și până la informatică.
Discuția a fost organizată la inițiativa Asociației de Jurnalism și Comunicare și a fost o nouă întâlnire din seria pe care ziarul Cotidianul, orientat spre „probleme românești și europene“, și-a propus să le organizeze în mod regulat.
Întrebați ce reprezintă România pentru studiile și cariera lor, invitații au căutat, pe rând, elementele definitorii pentru experiența lor: „Aici este mai largă zona de dezvoltare atât din punct de vedere personal, cât și din punct de vedere profesional“, a remarcat Viorica Gori, studentă la Management. Elisabeta Braguta, studentă la Relaţii internaţionale, Universitatea Bucureşti, a completat răspunsul colegei sale, insistând asupra nevoii de a păstra tradițiile: „Mereu am vrut ceva mai mult decât aveam acasă. Am căutat ceva mai aproape de idealurile mele, de familie și de păstrare a tradițiilor“.
Doi dintre invitați sunt încă elevi de liceu. Roman Muntean, elev în clasa a X-a, a recunoscut faptul că un rol important în alegerea sa l-au avut lucrurile pe care bunicul său i le povestea despre perioada în care Moldova și România erau aceeași țară.
„Dar cel mai interesant a fost când i-am întrebat pe toți cum se simt în România. <<Ca acasă!>>, a fost răspunsul tuturor”, au scris jurnaliștii de la Cotidianul.