De multe ori s-a vorbit despre Republica Moldova ca fiind un stat cu un singur oraş. Putem să dăm dreptate acestei afirmaţii dacă luăm în calcul faptul că aproximativ 60% din P.I.B.-ul republicii este format în Municipiul Chişinău. În capitală este concentrată marea majoritate a întreprinderilor ce pulsează economia ţării. Pe lângă acest element economic, se mai adaugă factorul (geo)politic.
Iată de ce miza bătăliei pentru Chişinău este atât de importantă nu numai pentru Republica Moldova, ci şi pentru actorii geopolitici cu propriile interese regionale.
Unul dintre aceşti actori este Rusia care nu a scăpat ocazia să utilizeze în primul tur al alegerilor locale din Chişinău tot arsenalul aflat la dispoziţie: ambasadă, presă, asociaţii, grupuri de presiune etc. Analizând cu atenţie acţiunile Kremlinului, vociferările de la Tiraspol şi presa pro-comnistă vom asista la o creştere exponenţială a foctorului rus în spaţiul dintre Prut şi Nistru. Ceea ce ne surprinde este că Moscova întotdeauna „a pariat” pe PCRM, care în ultimul timp a înregistrat o scădere electorală de 13%, oferindu-i atât suport mediatic cât şi logistic. Blocarea alegerii şefului statului de către opoziţia comunistă nu poate fi tradusă decât prin implicarea Rusiei ca factor destabilizator cu scopul de a menţine neutralitatea impusă a Republicii Moldova. Acest factor funcţionează perfect în moment de criză geopolitică, iar Chişinăul reprezintă poate un ultim „test” al Moscovei pentru PCRM, iar de aici vin şi ameninţările lui Igor Dodon că „răbdarea comuniştilor a ajuns la limită”.
La limită a ajuns şi răbdarea Moscovei şi cere ca Primăria Municipiului Chişinău să reprezinte primul pas spre un reviriment al comuniştilor, altfel vor „paria” pe altcineva. Occidentul şi-a manifestat sprijinul faţă de AIE, aşa cum a făcut-o şi la alegerile precedente. Ilustrativă este vizita senatorului american McCain ce ne confirmă interesul SUA în regiune.
În concluzie, alegerile locale din Chişinău vor avea o influenţă asupra alegerilor anticipate din legislativ, care se vor desfăşura, conform unor surse, în această toamnă. Învingătorul în bătălia pentru Chişinău va fi şi învingătorul în viitorul Parlament. Iată de ce electoratul din Chişinău asistă acum la o bătălie nu între „legumele albastre şi roşii”, ci între Occident şi Federaţia Rusă; între blocul euroatlantic şi C.S.I. Dacă nu ne mobilizăm la vot şi nu ne implicăm activ în această bătălie riscăm să fim scoşi în afara istoriei.
Foto: www.artactmagazine.ro