Continuarea dialogului politic și consolidarea cooperării practice între Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică au fost principalele subiecte abordate joi la întrevederea premierului de la Chișinău, Pavel Filip, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Prim-ministrul a accentuat că Guvernul de la Chișinău optează pentru dinamizarea relaţiei cu NATO în domeniile de interes comun, în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a țării noastre. În acest sens, o atenție deosebită a fost acordată procesului de definire a obiectivelor de colaborare ce urmează a fi incluse în Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – Alianța Nord-Atlantică pentru perioada 2017-2019”, se arată într-un comunicat al Executivului.
„Acest document este practic definitivat și în cel mai apropiat timp va fi transmis Cartierului General NATO pentru consultare”, a precizat Pavel Filip.
Printre principalele direcții de cooperare Republica Moldova-NATO pentru viitor se regăsesc proiectele în domeniul securităţii cibernetice și finalizarea proiectului privind distrugerea unui lot considerabil de pesticide. „Aceste proiecte vor aduce beneficii tangibile pentru securitatea ţării, sănătatea cetăţenilor şi mediul ambiant”, a subliniat premierul.
Totodată, Filip a reiterat că Guvernul Republicii Moldova va acorda tot sprijinul necesar pentru deschiderea Biroului de Legătură NATO la Chişinău, conform Acordului semnat la sfârșitul anului trecut. „Sunt convins că activităţile Oficiului vor contribui la valorificarea plenară a potenţialului de cooperare cu Alianţa. Republica Moldova este o țară neutră, însă care înțelege valoarea parteneriatului cu NATO. Neutralitatea nu înseamnă izolare de comunitatea internațională”, a mai spus șeful Executivului.
La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a accentuat că Alianţa Nord-Atlantică respectă integritatea teritorială, suveranitatea și neutralitatea RepubliciiMoldova. „Oferim suport Republicii Moldova în implementarea reformelor asumate, pentru a consolida buna guvernare și instituțiile de stat, inclusiv eforturile de luptă contra corupției”, a declarat Jens Stoltenberg.
De asemenea, oficialii au avut un schimb de opinii privind procesul de reglementare paşnică a conflictului transnistrean.