În perioada 6-8 aprilie, Zhang Chunxian, membru al Biroului Politic al Comitetului Central CPC, vicepreşedintele Grupului de Conducere al Partidului CPC al Republicii Populare Chineze, se află într-o vizită la Chişinău, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză.
Chunxian a avut o întâlnire cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Paralel cu acest eveniment, poliția a interzis acțiunile de protest ale practicanților mișcării spirtuale Falun Gong la ordinal primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, informează The Epoch Times Romania.
Protestul Falun Gong viza conștientizarea genocidului care are loc în China în legătură cu adepții acestei mișcări spirituale, care sunt exploatați sistematic, de peste 17 ani, ca „deținuți de conștiință” în lagăre de muncă ce maschează, de fapt, o rețea de distribuție pe piața neagră a traficului de organe.
Igor Dodon l-a primit joi pe oficialul chinez la Preşedinţie, unde au discutat cu privire la „evoluţia relaţiilor dintre state”, starea actuală a relaţiilor bilaterale, precum şi subiecte privind „consolidarea şi extinderea relaţiilor de cooperare în mai multe domenii de interes comun”.
În context, preşedinta Asociaţiei „Falun Dafa” din Republica Moldova, Tatiana Chiriac, a comentat pe pagina sa de socializare, că Republica Moldova a „avut oaspeţi din China astăzi, (eveniment ţinut în mare secret de către autorităţi), primiţi cu mare fast de către preşedintele Dodon care prin intermediul socialistei Elena Hrenova au iniţiat procese judiciare, iar cu ajutorul (in)justiţiei moldoveneşti, au dizolvat asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong Moldova sub pretexte inventate, adunând astfel capital politic în faţa Partidului Comunist Chinez”.
„Comuniştii chinezi se simt în Moldova ca la ei acasă, poliţia a împiedicat acţiunea de protest a activiştilor Falun Gong de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi a anunţat că primăria Capitalei a interzis orice fel de întruniri în apropierea delegaţiei „sfinte” a Partidului Comunist Chinez, dar şi în apropierea ambasadei chineze de la Chişinău. Cine de cine apără? Plătim prea scump. Şi încă va urma…, dar cu siguranţă drumul celor care se fac a nu cunoaşte ilegalităţile regimului totalitar de le Beijing, nu va fi moale ca mătasea…”, a adăugat Chiriac.
Procesul intentat împotriva celor două asociaţii, cât şi atitudinea discriminatorie a autorităţilor Republicii Moldova în privinţa practicanţilor Falun Dafa sunt considerate o încălcare flagrantă a drepturilor omului, ajungând în atenţia Biroului de la Chişinău al Înaltului Comisar al ONU, iar în prezent se află pe masa judecătorilor de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
Citiți aici materialul integral.