Autoritățile separatiste de la Tiraspol amenință cu un nou conflict armat, similar celui din 1992, în cazul în care Chișinăul și Kievul vor stabili o misiune de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk.
Autoritățile separatiste din stânga Nistrului se opun cu vehemență instalării punctului comun, informează Report.md.
Administrația separatistă avertizează că în cazul instalării controlului comun ar putea izbucni un nou conflict armat: „Nu există nici un mecanism de separare a structurilor de forță, nici un mecanism care ar reglementa activitatea lor. Prezența lor este din start conflictuală – se va confrunta populația transnistreană cu forțele moldovenești, pe teritoriul Ucrainei”, susține pretinsul „ministru de externe” de la Tiraspol, Vitali Ignatiev.
Reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, Alexandr Lukașevici, a transmis o scrisoare șefului Misiunii OSCE din Republica Moldova în care se referă inclusiv la acest subiect. Lukașevici susține că autoritățile de la Chișinău și cele de la Kievul ar trebui să consulte mai întâi opinia Tiraspolului, înainte de a lua o decizie. Potrivit oficialului rus, controlul comun Republica Moldova-Ucraina ar afecta veniturile regiunii transnistrene, dar nu explică în ce mod.
Chișinăul menționează că asigurarea securității hotarelor sale și controlul la frontiera cu Ucraina țin doar de relațiile dintre cele două state. Controlul comun la frontieră, pe de o parte, va facilita circulația populației și mărfurilor, iar, pe de altă parte, va reduce contrabanda, a explicat pentru Report.md, vicepremierul responsabil pentru reintegrare, Gheorghe Balan: „Aceasta înseamnă control comun, proceduri simplificate, agenții economici nu vor fi obligați să meargă la alte puncte vamale (precum cel de la Căușeni) ca să-și perfecteze mărfurile, dar vor putea să le exporte direct utilizând serviciile vămii moldovenești la punctele de frontieră. Respectiv, aceasta va reduce și costurile și va economisi din timp. În plus, controlul la frontieră va contribui la eliminarea diferitor fenomene care mai există – mită, corupție, contrabandă”, explică Gheorghe Balan.
El susține că Tiraspolul politizează intenționat acest subiect, dar, în același timp, este vorba de interesele unor grupuri care conduc regiunea și care beneficiază de pe urma elementelor ilicite de la frontieră.