Guvernul din Kazahstan a luat recent decizia de a trece la alfabetul chirilic la cel latin. Hotărârea autorităților de Astana nu este străină de politica agresivă a Federației Ruse față de fostele republici sovietice, după cum precizează cunoscutul politician kazah Amirzan Kosanov.
Într-un interviu pentru Realnoe Vremya, Kosanov aduce în discuție jocul geopolitic al Kremlinului în problema secesionistă din stânga Nistrului.
„Trebuie să tratăm ca întoarcere la normalitate”, spune Amirzan Kosanov despre trecerea la alfabetul latin.
Întrebat dacă decizia luată de Guvernul kazah poate fi interpretată ca o „înstrăinare” diplomatică de Federația Rusă, politicianul a răspuns situația nu ar trebui exagerată: „Avem 7.500 de kilometri de graniță comună, un milion de kazahi locuiesc în Rusia și, de asemeena, la rândul lor, mulți ruși locuiesc aici – trăim în pace și înțelegere”.
Totuși, Kosanov a ținut să sublinieze că, dincolo de acest peisaj de bună conviețuire, kazahii au o „atitudine prudentă față de autoritățile ruse”.
„Trebuie să recunoaștem asta. După ce Crimeea a fost anexată, după ce a făcut (și face în continuare) Rusia în Transnistria, Abhazia, Donețk și Lugansk, Kazahstanul tratează destul de critic acțiunile Kremlinului în distrugerea integrității teritoriale a statelor post-sovietice. O pisică opărită se teme de apa rece. Această poziție neo-imperialistă a Kremlinului nu este deosebit de propice oamenilor care aspiră la actualul curent de valori politice rusești”, a adăugat Amirzan Kosanov.