Specialiști din Republica Moldova, România, comunitățile istorice și diaspora se vor reuni la Chișinău în perioada 26 – 28 aprilie în cadrul Conferinței „Spațiul cultural comun românesc. Patrimoniul cultural românesc – probleme, teme și proiecte comune”, aflată la cea de-a II-a ediție. Evenimentul este organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Culturii din Republica Moldova, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București și Muzeul Național de Artă al Moldovei.
Conferința va fi structurată pe mai multe paliere în cadrul cărora vor fi abordate tematica protejării și dezvoltării patrimoniului cultural românesc, perspective culturale și lingvistice, cooperarea între instituțiile de cultură din România, Republica Moldova, cele din comunitățile românești din jurul granițelor țării și din diaspora, dar și rolul elitelor culturale în afirmarea și promovarea identității românești. Comunicările participanților vor fi completate de abordări integrate și studii de caz, anunță organizatorii.
Evenimentul își propune crearea unui cadru de discuții între specialiștii din domeniul culturii din România, Republica Moldova, din comunitățile românești din jurul granițelor țării și din diaspora, în vederea sprijinirii unor viitoare acțiuni de cooperare culturală, dar și pentru identificarea și difuzarea elementelor culturale ale spațiului românesc.