Președinți și vicepreședinți de raioane din Republica Moldova care fac parte din Euroregiunea Siret-Prut-Nistru au fost întâmpinați vineri în Parlamentul României de Constantin Codreanu, preşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, și de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.
În cadrul evenimentului au fost făcute declarații legate de propunerea de modificare și completare a Legii cetățeniei române nr. 21/1991 înaintată spre dezbatere, Centenarul Unirii Basarabiei cu România, acțiunile comune, acordurile economice și culturale dintre Republica Moldova și România, cât și asigurări continue din partea parlamentarilor de la București referitoare la sprijinul total din partea statului românesc.
„Stimați președinți și vicepreședinți de raion: <<Bine ați venit acasă!>>. Atunci când vorbim despre proiectele legate de Republica Moldova, nu trebuie să existe carnete de partid. Basarabia a fost și rămâne o prioritate națională, un element de consens politic la București. Mă bucur să constat că, în ultimul an, numărul acordurilor de înfrățire, baza apropierii consecvente dintre cele două maluri de Prut, s-a dublat, crescând de la 109 la 260, fapt ce trebuie să își continue ascendența. Proiectele comunitare comune vizează în primul rând bunăstarea cetățenilor. În Parlamentul României, am avut deja o serie de acțiuni care întăresc legăturile dintre cele două state românești. Menționez aici declararea zilei de 27 martie ca zi națională de sărbătorire a Unirii Basarabiei cu România. Un alt aspect ce trebuie amintit este victoria pe care am reușit să o obțin, alături de colegii mei din Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, de a convinge Guvernul să aducă modificări și completări actualei legi a cetățeniei române. Îmi face plăcere să anunț că urmează să organizez foarte curând, la Chișinău și la București, un atelier legislativ care să implice o dezbatere tehnică punctuală asupra textului legii cetățeniei, dar și al altor legi de interes pentru românii din Basarabia și din alte comunități istorice”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.
Reprezentanții raioanelor din Republica Moldova au fost primiți și la Guvernul României, de Mihai Busuioc, secretarul general al Executivului, unde au fost purtate discuții punctuale despre prezentul și viitorul Republicii Moldova și al cooperării cu România.
Un amplu eveniment de promovare a relațiilor de colaborare dintre România și Republica Moldova a avut loc zilele acestea la Ploiești. Este vorba despre „Fabricat în Moldova”, acțiune care a reunit reprezentanți a zeci de companii din stânga Prutului, președinți și vicepreședinți de raioane, autorități locale și centrale din România.
„Fabricat în Moldova” cuprinde o serie de manifestări dedicate intensificării schimburilor comerciale bilaterale, dezvoltării de proiecte comune şi derulării de parteneriate de afaceri.
Evenimentul a debutat pe 26 aprilie cu Adunarea Generală a Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, la care au participat președinți și vicepreședinți de raioane din Republica Moldova, de la Șoldănești, Ștefan Vodă, Ungheni, Telenești, alături de primarul de Nisporeni și de reprezentanți ai Euroregiunii și ai Consiliului Județean Prahova.
La acțiune au fost prezenți și Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru şi ministrul Mediului al României, și Octavian Calmîc, viceprim-ministru şi ministru al Economiei al Republicii Moldova.