Neutralitatea Republicii Moldova, stipulată în Constituție, nu va fi afectată de o posibilă aderare la NATO. Curtea Constituțională (CCM) s-a pronunțat în privința sesizării depuse de un grup de deputați liberali, care au cerut Curții interpretarea Constituției în privința statului de neutralitate a Republicii Moldova.
Potrivit Curții Constituționale, „neutralitatea modernă nu exclude cooperarea cu membrii alianțelor sau cu alianțele militare în scopul consolidării capacității de apărare a Republicii Moldova, atâta timp cât aceștia pot să convină asupra problemelor cheie. În acest context de parteneriat, operațiunile de menținere a păcii sunt perfect compatibile cu neutralitatea. State neutre, precum Austria, participă activ la sarcinile UE de gestionare a crizelor, așa cum prevede Tratatul de la Lisabona. Austria, de asemenea, cooperează îndeaproape și cu NATO în domenii importante și necesare, cum ar fi gestionarea crizelor, operațiunile umanitare sau menținerea păcii”.
Deasemenea, CCM menționează că „Federația Rusă nu și-a retras trupele sale de ocupație din estul țării, ci, dimpotrivă, și-a consolidat prezența militară în partea transnistreană a Republicii Moldova, constituie o încălcare a prevederilor constituționale referitoare la independența, suveranitatea, integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova, precum și a dreptului internațional”.
Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă nici unei căi de atac.
Un Birou de legătură NATO va fi deschis vara aceasta la Chișinău. Președintele Igor Dodon se opune înființării Biroului, motivând că apropierea Republicii Moldova de NATO înseamnă încălcarea statutului de neutralitate a Republicii Moldova.