Prin Legea nr. 299/2007, Parlamentul României a instituit Ziua Românilor de Pretutindeni, consfințind astfel apartenența românilor din afara granițelor actuale la viața poporului român, ca parte integrantă a acestuia. Prin Legea nr. 101/2015 s-a stabilit ca această zi națională să fie sărbatorită în ultima duminică a lunii mai. În acest context, Institutul „Frații Golescu” pentru românii de pretutindeni organizează la Parlamentul de la București expoziția de fotografii „Românii din jurul României”, în perioada 15-31 mai. Vernisajul expoziției va avea loc pe 15 mai, la Sala de expoziții „Constantin Brâncuși”.
„Românii care înconjoară România, în mare parte autohtoni în spațiile pe care le locuiesc reprezintă comunitățile istorice, rămășițe ale evenimentelor trecute, mai vechi sau mai noi. Ei aparțin filonului lingvistic, cultural și spiritual românesc. Sunt purtătorii firești ai tradițiilor naționale, deși, uneori, preferăm să nu vorbim despre ei. Nu evidențiem îndeajuns continuitatea lor de locuire și reziliență identitară, mai ales că unele din aceste comunități sunt deseori supuse deznaționalizării și politicilor de „metisare” culturală și mai ales lingvistică, promovate în unele dintre statele gazdă. Alte comunități de români – răspândite, practic în toata lumea – sunt colectivități de emigrație (înțelegând aici și exilul românesc dinainte de anul 1989) sau migrație economică recentă- adeseori caracterizați ca „diaspora”. Rolul lor s-a evidențiat cel mai bine cu ocazia ultimelor alegeri pentru președintele României. Nu trebuie să uităm nici contribuția nemijlocită pe care o au la dezvoltarea țării, sumele mari de bani cu care alimentează dezvoltarea noastră economică”, explică organizatorii evenimentului.
Expoziția cuprinde fotografii cu locuri și oameni din Maramureșul din dreapta Tisei, Bucovina, Herța, Basarabia, Transnistria de Nord, Transnistria de Sud, Sudul Basarabiei, Bulgaria – Valea Dunării, Timoc, Voievodina și Ungaria.