Amendamentele formulate de Liga Studenţilor (LS IAȘI) în favoarea tinerilor din Republica Moldova şi etnici români din afara graniţelor au fost incluse în varianta de lucru a metodologiei de şcolarizare a românilor de pretutindeni de către reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale de la București.
În cel mult două săptămâni, metodologia urmează să fie adoptată şi publicată în Monitorul Oficial. Ca urmare a demersurilor Ligii Studenţilor, procesul de admitere a fost simplificat, tinerii etnici români vor avea acces la toate tipurile de burse, iar finanţarea nu se va mai pierde în situaţia obţinerii cetăţeniei române cu domiciliul în România.
Admiterea se va face prin concurs de dosare, fără examen. Înscrierea va fi on-line sau prin poștă, fiecare absolvent de liceu putând să se înscrie la un număr nelimitat de universităţi şi specializări. Documentele vor fi solicitate doar în copie simplă, nefiind necesare copiile legalizate. Ca și până acum, singurul drum pe care va trebui să îl facă tânărul etnic român admis la studii este cel în vederea confirmării locului.
BURSE – Studenții etnici români de pretutindeni vor avea acces la toate tipurile de burse (de performanţă, de merit şi de studiu) oferite de universităţi. De principiu, nu va fi posibilă cumularea a două tipuri de burse, una oferită prin intermediul MAE-MRP (bursa de 65 euro) şi alta de la Ministerul Educaţiei Naţionale, având în vedere că finanţarea ar veni din două surse diferite. În momentul de faţă, la solicitarea noastră, Curtea de Conturi analizează posibilitatea cumulării celor două burse, spre a oferi un aviz consultativ Ministerului Educaţiei.
CETĂŢENIE – Finanțarea studiilor nu se mai pierde în situația obținerii cetățeniei române cu domiciliul în țară. După obţinerea cetăţeniei, la începutul următorului an universitar, în fucţie de mediile obţinute, studenţii aflaţi în această situaţie vor trece la buget, fără a mai susţine examenul de admitere.
În momentul de faţă, în varianta de lucru a metodologiei şi prin modificarea HG 844/2008, se urmăreşte eliminarea tuturor diferenţelor de drepturi dintre studenţii cetăţeni români şi cei etnici români de pretutindeni prin:
– aplicarea prevederilor anterior menţionate pentru toţi studenţii etnici români, indiferent de anul înmatriculării la studii (eliminarea situaţiei în care o metodologie s-ar aplica doar pentru cei care au intrat pe ea);
– asigurarea cazării în căminele universităţilor pentru tinerii etnici români, cel puţin în limita descrescătoare a mediilor, alături de toţi studenţii;
– participarea la Concursul Naţional de Rezidenţiat, organizat de Ministerul Sănătăţii, alături de absolvenţii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România;
– oferirea de burse pentru rezidenţi şi burse pentru studenţii doctoranzi la cuantumuri egale cu cele de care se bucură tinerii din România.
Încă din faza de proiect, noua metodologie prevedea faptul că studenţii etnici români pot avea atâtea restanţe cât le permite universitatea, fiind eliminată vechea prevedere conform căreia la neîndeplinirea cuantumului de 60 credite anuale se retrăgea finanţarea.
„Abia în urma includerii amendamentelor noastre putem spune că vocea studenţilor a fost auzită şi că actuala guvernare, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, şi-a asumat faptul că noi, basarabenii, suntem cu adevărat fii ai Ţării. Este un pas foarte important spre consolidarea relaţiei cu diaspora românească şi spre Unire”, a declarat Valeria Pîrlea, responsabil pentru studenţii basarabeni în cadrul Ligii Studenţilor.
„Ne bucurăm că, în final, în urma negocierilor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale au dat curs solicitărilor noastre şi şi-au asumat o politică reală de deschidere faţă de tinerii basarabeni şi etnici români de pretutindeni, prin care accesul acestora la studii să fie neîngrădit, fiindu-le recunoscute aceleaşi drepturi ca tuturor studenţilor români. Astfel, vor fi eliminate discriminările care existau până acum, faţă de ei, în mediul academic. Vom urmări cu atenţie toate politicile publice care îi vizează direct, astfel încât să ne asigurăm că decidenţii politici îşi respectă angajamentele morale şi constituţionale faţă de Statul şi Naţiunea Română”, a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Ligii Studenţilor.