Redactorul-șef al săptămânalului „Rossiiskie Izvestia”, Dmitri Ermolaev, reținut vineri pe Aeroportul Internațional Chișinău ar fi agent sub acoperire al Serviciului Extern de Informații al Rusiei. Cel puțin asta susţin autoritățile din Letonia, motiv pentru care l-au expulzat din ţară în 2008.
Într-un interviu din 2010, Jānis Kažociņš, directorul Biroului pentru Protecția Constituției din Letonia, a menționat că în timpul alegerilor din Riga de la acea dată serviciile secrete ruse au încercat să se implice prin intermediul unui site de știri. În spatele site-ului s-ar fi aflat Dmitri Ermolaev, relatează Deschide.md. Kažociņš mai preciza că, în perioada 2002 – 2005, Ermolaev a fost angajat în calitate de secretar de rangul III în cadrul Ambasadei ruse din Letonia. Ulterior, acesta a fost identificat ca fiind agent sub acoperire al СВР (n.red. Служба внешней разведки Российской Федерации, trad. Serviciului Extern de Informații al Rusiei) și inclus în lista persoanelor lipsite de dreptul de a intra pe teritoriul Letoniei.
Ermolaev a fost reținut vineri pe Aeroportul Internațional Chișinău. Anunțul a fost făcut chiar de acesta pe pagina sa de Facebook. Ermolaev susține că sosirea sa în Republica Moldova a fost planificată din timp pentru a merge la Tiraspol, unde ar fi urmat să colecteze “materiale pentru cartea pe care o scriem împreună (cu Tatarciuk – n.r.), dedicată evenimentelor anilor 1990-1991 din Letonia. În Tiraspol locuiesc martorii acelor evenimente. Această vizită poartă un scop personal”.
Un posibil “martor” de la Tiraspol este, conform Deschide.md, generalul Nicolai Goncearenco, cel care a fugit la începutul anilor ’90 din Letonia, fiind bănuit de implicare, împreună cu Vladimir Antiufeev, fostul şef al securităţii de la Tiraspol, în represiunile de la Riga soldate cu decesul mai multor civili. După ce a ajuns în regiunea transnistreană, Goncearenco a format aşa-zisul Minister al Securității din stânga Nistrului, iar Antiufeev a primit funcția de șef al securității de la Tiraspol, cel din urmă devenind, în 2014, vicepremier pentru ordine şi securitate al „Republicii Populare Doneţk”.
În timp ce autoritățile de la Chişinău îl verificau pe Ermolaev, acesta s-a plâns pe pagina de Facebook vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Reacţia oficialului rus nu a întârziat: „Ei nu îi iubesc pe jurnaliștii și militarii ruși. Nu este nimic constructiv. Vom ține cont de acest lucru atunci când vom lua decizii cu privire la dezvoltarea relațiilor bilaterale”.