Parlamentarii europeni comentează diferit subiectul amânării ajutorul financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova.
În timp ce unii parlamentari susțin că discuțiile privind acordarea asistenței financiare au fost amânate până când Comisia de la Veneția se va pronunța în privința modificării sistemului electoral, alții menționează că nu există nici un fel de amânare sau suspendare.
Europarlamentarul român din partea grupului Popular-European Sigfried Mureșan a declarat pentru Radio Chișinău că s-a decis amânarea continuării discuțiilor privind acordarea ajutorului financiar până când Comisia de la Veneția își va exprima opiniile, iar autoritățile vor trebui să țină cont de aceasta pentru a primi banii. Deja, din cauza acestui proiect, semnarea acordului de finanțare ar putea întârzia cu cel puțin două luni, a declarat Siegfried Mureșan.
„Dacă nu ar fi existat dezbateri pe votul uninominal am fi avut acordul încheiat, toate procedurile legislative încheiate și banii începând să curgă chiar în aceste săptămâni. Așa deocamdată totul este amânat, depinde de Guvern când banii vor veni, dar este clar că minim o amânare de două luni este cauzată de dezbaterea privind votul uninominal”, a precizat Siegfried Mureșan.
La rândul său, eurodeputatul Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor şi Democraților, Andi Cristea, a declarat sursei citate că, marți, nu a fost luată nicio decizie privind sprijinul financiar de 100 de milioane de euro. Totodată, el a precizat că nu există vreo decizie de amânare sau suspendare a acestei asistențe, iar europarlamentarii nu au utilizat posibilitatea de blocare a trialogului cu Consiliul și Comisia Europeană. Această procedură care urma să înceapă săptămâna aceasta, a fost amânată pentru luna iunie, dar din motive tehnice, a explicat Andi Cristea.
„Ei nu au blocat mandatul Parlamentului European pentru a intra în trialog cu Comisia și Consiliul. La finalul acestui trialog decizia efectivă va fi adoptată de UE și ulterior banii vor ajunge în Republica Moldova. Nu e vorba nici de suspendare nici de amânare”, a declarat Andi Cristea.
Între timp, la Chișinău, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat partidele de opoziție că încearcă să blocheze finanțarea Republicii Moldova. Totodată, el a declarat că Republica Moldova își îndeplinește toate obligațiunile asumate în fața partenerilor internaționali.
Comisia Europeană a anunțat la începutul acestui an Acordul de a susține financiar Republica Moldova cu 100 de milioane de euro, dintre care 40 de milioane reprezintă grant, iar 60 de milioane împrumut pe termen mediu.