Adunarea Populară din UTA Găgăuzia a hotărât să aloce „Mișcarii Populare a Găgăuziei“ suma de 50.000 de lei din bugetul de rezervă a Prezidiului Adunării Populare. Banii urmează să fie folosiți pentru organizarea și desfășurarea sărbătorii dedicate celor 28 ani de la prima adunare a mișcării separatiste „Găgăuz Halkî”, care se va desfășura pe data de 21 mai 2017 la Comrat, informează Deschide.md.
Adunarea Populară a emis un extras în care se arată că suma de bani va fi alocată în baza articolului 4 din Legea Nr. 77 privind Bugetul pentru anul 2017 a autonomiei, care face referire la Fondul de Rezervă al UTA Găgăuzia.
Conform Articolului 3 din Fondul de Rezervă al Autonomiei, care se referă la Ordinea necesității de alocare a mijloacelor bănești, finanțele pot fi folosite în scopul lucrărilor de lichidare a consecințelor calamităților naturale, acordarea asistenței financiare a victimilor de pe urma incendiilor și a altor situații excepționale, precum și în calitate de ajutor pentru persoanele social vulnerabile. La fel, din Fondul de rezervă pot fi alocați bani pentru finațarea sărbătorilor și manifestațiilor care se referă la dezvoltarea domeniului cultural și a tradițiilor poporului sau a altor cheltuieli neprevăzute, care necesită finanțare în regim de urgență.
Alocarea celor 50.000 lei a fost votată în unanimitate de cei 10 deputați ai Adunării Populare.
Banii urmează a fi cheltuiți astfel: 2.000 lei – pentru pregătirea listelor veteranilor și activiști (cheltuieli pentru transport); 1.000 lei va fi cheltuită pentru invitații; 40.000 lei vor fi alocați pentru masa festivă și 7.000 de lei vor fi alocați pentru asigurarea cu transport.
Recent, bașcanul Irina Vlah l-a convocat în funcția de consilier personal pe probleme juridice pe Ivan Burgudji, fost deputat în Adunarea Populară de la Comrat, unul dintre arhitecții autonomiei găgăuze și care a reactivat mișcarea separatistă ”Găgăuz Halkî”.
Unul dintre obiectivele principale ale lui Burgudji va fi acela de construi un sistem judiciar în UTA Găgăuzia separat de cel al Republicii Moldova.
Pentru a consolida autonomia găgăuză, Ivan Burgudji spune că regiunea administrativă ar trebui să aibă propriul sistem judiciar, chiar dacă această decizie contravine legislației autorităților constituționale.