Subiectul privind controlul comun la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina de pe segmentul transnistrean pare să îi incomodeze tot mai mult pe separatiștii de la Tiraspol. Așa-zisul ”ministru de externe” al regiunii separatiste, Vitali Ignatiev, a declarat într-un interviu acordat agenției rusești Ria Novosti că intenția autorităților de la Chișinău și Kiev de a constitui control comun ar putea genera escaladarea conflictului transnistrean și că în acest caz, regiunea trasnistreană ar putea apela la Moscova pentru a asigura securitatea la ”frontieră”.
„Desigur, în această situație trebuie să ne asigurăm securitatea și să obținem unele garanții internaționale suplimentare. Nu exclud că Transnistria va lansa un apel către Rusia, de a trimite reprezentanți la punctele vamale”, a precizat Ignatiev, citat de Novostipmr.
Liderul din regiunea transnistreană a reluat ideea potrivit căreia Rusia reprezintă garantul păcii și securității pe malurile Nistrului și că respectă în mod consecvent toate acordurile, principiile și procedurile de negociere în reglementarea diferendului transnistrean.
Ignatiev a mai spus că Rusia este preocupată de implicațiile măsurii discutate de autoritățile Republicii Moldova și ale Ucrainei, care ar putea apărea în urma instalării punctelor vamale comune la frontieră. „Lucrurile sunt la un nivel destul de avansat, dar ținând seama de pozițiile unor parteneri internaționali, trebuie să ne consolidăm cooperarea și acțiunea coordonată pentru a preveni scenarii catastrofale ale situației”, a declarat acesta.
În prezent, segmentul transnistrean al frontierei dintre Republica Moldova și Ucraina nu este controlat de către autorităţile de la Chişinău. Postul Cuciurgan-Pervomaisc ar urma să fie primul punct comun pe segmentul transnistrean, unde există 13 puncte de control. Misiunea de control comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk ar putea fi lansată în luna mai.