Lectorii care predau limbă, cultură și civilizație românească în Timocul sârbesc au participat în perioada 23-24 mai la cursuri de perfecționare organizate în Drobeta Turnu Severin de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Atelierele au fost susținute de profesori-formatori specializați în metodica, psihopedagogia şi didactica predării de la Inspectoratul Școlar Județean Mehedinți și au fost organizate în parteneriat cu Protopopiatul Daciei Ripensis din Timoc și Asociația pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”.
Deschiderea cursurilor a avut loc în dimineața zilei de 23 mai la Școala nr. 7 – „Teodor Costescu” din oraș, unde elevii au pregătit oaspeților din Timoc un program artistic divers, se arată într-un comunicat de presă al Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”.
În cadrul atelierelor au fost abordate teme care țin de cerinţele unui învăţământ performant, instrumente alternative și atractive de studiu a limbii, culturii și civilizației românești, dificultăți ale lectorilor din Timoc în abordarea subiectelor care țin de identitatea românească.
„Aceste cursuri fac parte dintr-un program amplu dedicat promovării limbii române în comunitățile istorice românești și diaspora și vor continua anul acesta, în perioada iulie-noiembrie, cu cea de-a doua ediție a <<Caravanei Limbii Române în Timoc>>”, a declarat Nicolae Brînzea, director general adjunct al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.
Peste 1000 de părinţi şi elevi etnici români/vlahi din estul Serbiei, judeţele/comunele Bolievac, Bor, Zajecar, Cupria, Svilajnac, Svilajnac, Golubac, Zagubica, Majdanpek, Negotin, Veliko Gradiste si Kladovo au participat în 2016 la dezbaterile şi mesele rotunde organizate de către Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Asociația pentru Cultura românilor/vlahilor „Ariadnae Filum”. Campania de informare a populaţiei româneşti/vlahe pe tema necesităţii păstrării şi promovării limbii şi identităţii culturale româneşti, dar şi a drepturilor pe care le au minorităţile naţionale într-un stat european, a cuprins 34 de localităţi cu populaţie majoritar românească din Timoc și a făcut parte din proiectul „Caravana Limbii Române în Timoc”.
Proiectul desfășurat la Drobeta Turnu Severin se înscrie și în strategia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) privind marcarea Zilei Românilor de Pretutindeni. Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită, începând cu anul 2015, în ultima duminică a lunii mai, respectiv în 28 mai, anul acesta.