Republica Moldova va prezenta în viitorul apropiat o concepție privind reglementarea conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de Gheorghe Bălan, vicepremier pentru reintegrare, marți, 6 iunie, la conferința de presă „Reglementare prin Europenizare. Quo Vademus în procesul de reintegrare a Transnistriei?”.
Potrivit lui Gheorghe Bălan, până în prezent nu a existat o concepție clară promovată consecvent de autorități. „Suntem practic pe ultima sută de metri pentru definitivarea și prezentarea unei viziuni a autorităților moldovenești pe subiectul reglementării conflictului transnistrean. Aceasta urmează să fie prezentată spre dezbateri publicului, totodată și partenerilor de dezvoltare”, a declarat Gheorghe Bălan, citat de IPN.
„În clipa când vom deveni atractivi pentru locuitorii din regiune, atunci va fi destul de greu armatelor străine, serviciilor speciale de acolo, să împiedice procesul de reintegrare. Problema este în reticența administrației din regiunea transnistreană și în interesul actorilor externi”, a conchis Bălan.
Directorul IDIS Viitorul, Igor Munteanu, spune că autoritățile trebuie să privească în direcția unei politici care să aibă profunzime. „Atunci când vorbim despre conflictul transnistrean, vorbim de o sursă care generează instabilitate. Se cere din partea autorităților guvernamentale voință politică și să ducă lucrurile până la capăt, ca această viziune să fie ceva asumat la nivel înalt”, a spus Munteanu.
În prezent, reglementarea conflictului transnistrean are loc în cadrul formatului 5+2, care este reprezentat de Chișinău, Tiraspol, Federația Rusă, Ucraina și OSCE. În calitate de observatori participă Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană.