UTA Găgăuzia va avea un statut special în organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege, din cele două propuse de Adunarea Populară de la Comrat.
Proiectele de lege urmează să fie discutate vineri în Parlamentul Republicii Moldova, relatează Radio Chișinău.
Inițiativele au fost elaborate de un grup comun de lucru format din deputați de la Chișinău și de la Comrat. Autorii susțin că scopul modificării este de a aduce prevederile legislative în concordanță cu Legea privind statutul juridic special al regiunii găgăuze.
Conform propunerii de modificare a Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, localitățile din UTA Găgăuzia nu vor mai fi împărțite în unități de nivelul unu și doi ca cele din restul teritoriului Republicii Moldova, ci vor avea un nivel special de administrare prevăzut de o normă distinctă.
Deputatul socialist Vladimir Țurcan susține că este vorba de modificări mai mult tehnice, care au drept scop punerea în concordanță a legislației cu legea privind statutul juridic special al regiunii găgăuze. În opinia sa, adoptarea acestor proiecte va contribui la sporirea încrederii între Chișinău și Comrat.
Regiunea găgăuză din Sudul Republicii Moldova a obținut calitatea de unitate teritorială autonomă cu un statut special în Constituția din 1994, după ce la începutul anilor 90 ai secolului trecut au existat tentative de autoproclamare și mișcări secesioniste. În același an, Parlamentul a votat Legea privind statutul juridic special al autonomiei, care prevede, printre altele, că „în cazul schimbării statutului Republicii Moldova ca stat independent, poporul Găgăuziei are dreptul la autodeterminare externă”.