Centenarul Marii Uniri este un eveniment istoric de o importanță majoră, care riscă să fie marcat numai pe hârtie. De această părere este istoricul conf. univ. dr. Marius Diaconescu, care a precizat vineri la 10TV, în emisiunea „Ora Bucureștiului”, că așteaptă de la Parlamentul de la București adoptarea unei legi prin care să invite Republica Moldova să se unească cu România.
Diaconescu a subliniat că întrebarea pe care o ridică atunci când se referă la Unire este nu când, nu dacă, ci de ce nu mâine. „Știți ce aștept de la parlamentarii noștri? Nu declarații fastuoase, ci să adopte în Legislativ o hotărâre, o lege în care să spună clar – <<frați români din Moldova, v-ați unit cu noi în 1918, haideți să ne unim din nou>>. O lege care să fie ca o invitație – <<noi v-am întins mâna>>”, a explicat istoricul.
Profesorul Diaconescu a atras atenția asupra faptului că marcarea împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire din 1918 riscă să ajungă un fiasco, deoarece pregătirile trebuiau făcute de cel puțin doi-trei ani și trebuiau adoptate măsuri concrete în acest sens atât în România, cât și în Republica Moldova.
„Acest Centenar riscă să fie sărbătorit doar pe hârtie. Proiect de lege, medalii, nimic concret. Am vrea să vedem măsuri concrete – bugetul și măsura. Să fie banii atribuiți unor proiecte. De acum doi-trei ani. Să fie oameni cu idei, să le coaguleze, oameni cu imaginație. Doar la 3-4 generații prindem un Centenar. Dacă ratăm acum momentul, doar stră-stră-strănepoții noștri vor prinde alt Centenar. Manifestările pentru Centenar trebuie să fie obligatorii pe ambele maluri ale Prutului”, a conchis Marius Diaconescu.
Întrebat care ar fi prima măsură pe care ar adopta-o în marja anului 2018, istoricul a spus: „O ședință comună, la Iași sau la Chișinău, a celor două parlamente, în care se hotărăște pe loc Unirea”.