Experţii Comisiei de la Veneţia și-au exprimat vineri dezacordul față de extinderea puterii președintelui și față de modificarea sistemului electoral de vot în Republica Moldova.
Potrivit avizului Comisiei, atribuţiile solicitate de Igor Dodon ar putea fi utilizate drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual. În același timp, experţii constată că împuternicirile cerute de Dodon sunt în contradicţie, în sensul că atât Parlamentul, cât şi preşedintele vor avea puteri echivalente, ceea ce ar duce către conflictele instituționale.
Comisia a oferit un aviz negativ și proiectului PDM-PSRM de modificare a sistemului electoral din Republica Moldova, prin care se urmăreşte renunţarea la sistemul proporţional de vot şi trecerea la cel mixt.
Unul dintre liderii democrați ai Republicii Moldova, Andrian Candu, a dat de înțeles că PDM nu va renunța la modificarea sistemului electoral.
„Comisia de la Veneţia a menţionat că dacă nu există un consens larg, Comisia nu ar recomanda schimbarea sistemului electoral. Pentru noi este foarte important să asigurăm consensul larg atât în societate cât şi prin votul Parlamentului”, a declarar președintele Legislativului de la Chișinău, Andrian Candu.