Uniunea Europeană împărtășește criticile privind inițiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, argumentând că nu există un consens național pe marginea acestui subiect. Publicația The Financial notează că Biroul pentru Instituții Democratice din cadrul OSCE și Comisia de la Veneția au formulat săptămâna trecută obiecții în legătură cu modificarea sistemului electoral din Republica Moldova, care ar ridica probleme în ceea ce privește reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament și riscul de a influența candidații.
The Financial informează că modificarea sistemului de vot în Republica Moldova generează îngrijorări în contextul politic actual și că partidele politice parlamentare forțează adoptarea inițiativei legislative.
În același timp, publicația relatează că în ciuda avertismentelor emise de factori externi, președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a declarat că Guvernul va continua demersul de schimbare a sistemului electoral.
Potrivit proiectului legislativ PDM-PSRM, aprobat în prima lectură la începutul lunii mai, 51 de deputați ar urma să fie aleși în circumscripții uninominale, iar 50 – pe liste de partid. Votarea proiectului a provocat proteste ale societății civile și opoziției extraparlamentare care susțin că între socialiști și democrați ar exista o înțelegere ascunsă, iar modificarea sistemului electoral ar favoriza cele două partide.