Nu, Traian Băsescu nu și-a făcut partid la Chișinău. Nu, fostul președinte al României nu se mută să facă politică pe Bâc. Este adevărat însă că fostul președinte al României a fost ales în funcția de președinte de onoare al Partidului Unității Naționale (PUN), formațiune politică lansată de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru. La congresul extraordinar al partidului, Traian Băsescu a fost însoțit de o delegație de 10 senatori și deputați în Parlamentul României. Iar în cadrul Congresului, a fost semnat un Protocol de colaborare și parteneriat privilegiat între Partidul Mișcarea Populară din România și Partidul Unității Naționale.
Ei bine, ceea ce avem cu această ocazie e un partid unionist formal în Republica Moldova, legat în mod direct și asumat de partidul unionist asumat din România, Partidul Mișcarea Populară. Unii s-au grăbit să spună că e o construcție menită să înlocuiască Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, știute fiind legăturile anterioare între Dorin Chirtoacă, Primarul aflat sub control judiciar la Chișinău, și fostul Președinte al României. Însă PL a dispărut prin propria activitate și prin cea a mult prea îndelungatului președinte al său, Mihai Ghimpu, și el, la rândul său, fost președinte interimar al Republicii Moldova. În plus, PL nu a fost întotdeauna unionist asumat, ci a jucat și acest rol din când în când, cu precădere în ultima perioadă.
Practic, astăzi, o anumită categorie din cetățenii Republicii Moldova au o formula de reprezentare pe această a treia cale. Nu mai este vorba despre drumul spre Rusia, pe care-l propovăduiește Igor Dodon și Partidul Socialiștilor, sub haina unui moldovenism ce s-ar supune integrării în noua formă a Imperiului rus, nu e vorba nici despre variantele de moldovenism european – naționalist, în formula Voronin și a comuniștilor, al creerii unei pseudo-națiuni civice moldovenești, cu ambiguitățile și orientările aferente, al Opoziției din stradă a lui Andrei Năstase cu precădere, dar susținut de Maia Sandu – ci despre un partid românesc pro-european, unionist, care nu are ambiguități de parcurs pe această temă. Și o face deschis și asumat.
Citiți articolul integral în publicația Deschide.md.