Partidul Unității Naționale (PUN) a lansat miercuri un apel public către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova de a întreprinde acțiuni concrete în vederea comemorării zilei de 28 iunie 1940, când URSS a anexat Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța.
În cadrul unei acțiuni de comemorare, PUN a depus flori în curtea complexului Buciumul din Chișinău, unde din iunie 1940 până în 1941 au fost exterminați de NKVD sute de români.
Redăm integral apelul formațiunii politice:
„Azi, 28 iunie 2017, când se împlinesc 77 de ani de la ocuparea Basarabiei de către URSS, Partidul Unității Naționale comemorează o dată neagră în istoria recentă a acestui teritoriu – ocupația sovietică a Basarabiei. La 28 iunie 1940 tancurile sovietice au invadat Basarabia, aducând cu ele ideologia comunistă, deportări și foamete organizată, acte de etnogenocid, care au răpit viețile a sute de mii de români basarabeni.
PUN condamnă ieșirile disproporționate ale președintelui Dodon, care neagă adevărul istoric și se afișează în calitate de exponent al Rusiei, sfidând interesul național și trădându-și propriul neam.
Un an în urmă partidul unionist Dreapta a formulat revendicări către autoritățile constituționale ale RM, dar acestea nu au fost realizate. De aceea, PUN reiterează aceste revendicări prin apelul public de azi către Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova, de a întreprinde acțiuni punctuale în vederea comemorării acestei date istorice negre din istoria noastră recentă.
1. Declararea pe întreg teritoriul Republicii Moldova prin lege a zilei de 28 iunie drept Zi de comemorare a victimelor regimului comunist în rezultatul genocidului, deportărilor și foametei organizate.
2. Denunțarea de către autoritățile centrale ale Republicii Moldova a Pactului Ribbentrop-Molotov și aderarea Republicii Moldova la Acordul interstatal pentru constituirea Tribunalului internațional pentru investigarea crimelor comunismului, lansat pentru semnătură de miniștrii justiției ai Ucrainei, Poloniei, Letoniei, Lituaniei și Estoniei la Tallin în 2015.
3. Inițierea de către Procuratura Generală a procesului public împotriva crimelor comunismului în baza numeroaselor volume de mărturii, documente de arhivă, care au fost publicate până în prezent cu scopul condamnării crimelor comunismului în instanțele judiciare ale Republicii Moldova.
4. Crearea Institutului de investigare a crimelor comunismului pe lângă Președinția Republicii Moldova, care va desecretiza dosarele comunismului și va face publice numele vinovaților de comiterea crimelor pe teritoriul Basarabiei: genocid, deportări și foametea organizată.”