Fostul lider separatist de la Tiraspol Evgheni Șevciuk a fost lăsat fără imunitate ”parlamentară”, așa-zisul ”legislativ” al regiunii transnistrene luând în considerare acuzațiile procurorului Anatoli Gurețki, potrivit cărora Șevciuk este suspectat de delapidare de fonduri publice.
Procurorul a lansat acuzațiile chiar de la tribuna așa-numitului ”parlament”, precizând că fostul lider separatist Evgheni Șevciuk ar fi prejudiciat regiunea transnistreană cu circa 83 de milioane de ruble transnistrene (8 milioane de dolari). Pentru ridicarea imunității au votat 35 de ”deputați” și unul singur împotrivă, relatează Novostipmr.
Potrivit Crime Moldova, în decembrie 2000, Șevciuk a fost ales deputat în Parlamentul Transnistriei. În cadrul funcției de parlamentar a condus Comisia de politică economică, buget și finanțe, Comisia de politică externă și relații internaționale suplinind și funcția de vicepreședinte al Sovietului Suprem.
Începând cu anul 2004, a fost inclus de Uniunea Europeană pe lista „oficialilor” de la Tiraspol cărora li s-a interzis călătoria în spaţiul UE, fiind considerat, alături de Igor Smirnov, responsabil pentru împiedicarea procesului de soluţionare politică a diferendului moldo-rus din Transnistria. În februarie 2008, UE a considerat oportună eliminarea lui Şevciuk din această listă.
În 2005, după ce partidul „Obnovleniie” din care făcea parte a obținut majoritatea în Sovietul Suprem, Șevciuk a fost ales în funcția de președinte al Parlamentului RMN.
La Congresul din 2 iunie 2006, a fost ales în funcția de președinte al Partidului Republican “Obnovlenie”. Ulterior, la 10 iulie 2010, a fost înlocuit în funcția de președinte al partidului “Obnovlenie” de către Anatoli Kaminski.
Evgheni Şevciuk este apropiat ierarhiei Bisericii Ortodoxe Ruse. El s-a opus folosirii alfabetului latin de către cei peste 50 de mii de elevi români din raioanele din stânga Nistrului.
La 25 decembrie 2011, în urma turului doi de scrutin, Evgheni Șevciuk a fost ales președinte al Republicii Moldovenești Nistrene (Autoproclamata Republică Moldovenească Nistreană şi-a declarat independenţa în anul 1990, în contextul mişcării de eliberare naţională din fosta Republică Sovietică Socialistă Moldovenească. Regiunea a fost şi este în continuare susţinută, de facto, de Federaţia Rusă, care are şi un contingent militar şi muniţii concentrate în această regiune).