Șefa Oficiului NATO din Chișinău, Kristina Baleisyte, a venit la post în Republica Moldova și a fost acreditată deja de autoritățile de la Chișinău, potrivit Agrepres.
Informația a fost confirmată pentru Report.md de un înalt oficial NATO de la Bruxelles, care a declarat că Baleisyte se află la Chișinău și că activează deja în Republica Moldova.
Anunțul făcut de NATO a survenit în contextul în care presa de la Chișinău a scris, citind surse din cadrul Ministerului de Externe din Republica Moldova, că deschiderea Oficiului NATO, preconizata pentru luna iulie, se amână din cauza lucrărilor de amenajare tehnică și reconstrucție a edificiului.
„Ofițerul de legătură al NATO, Kristina Baleisyte, se află deja la Chișinău, activează deja în Republica Moldova, fiind acreditată de autoritățile moldovene. De asemenea, s-a convenit asupra locului unde se va afla Oficiul de legătura al NATO din Chișinău”, a precizat un oficial al Alianței.
Potrivit acestuia, în prezent, însă, clădirea se află în lucru, Oficiul urmând a fi deschis pe parcursul acestui an, odată cu finalizarea lucrărilor de amenajare.
„Republica Moldova este un partener important pentru NATO, iar cooperarea durează deja de 25 de ani. La solicitarea guvernului Republicii Moldova, aliații NATO oferă consiliere pentru a sprijini reformele de apărare, pentru a contribui la consolidarea forțelor armate ale Republicii Moldova și pentru a asigura transparența și responsabilitatea în sectorul apărării. De asemenea, oferim sprijin practic în domeniul apărării cibernetice și al distrugerii substanțelor chimice periculoase care amenință viața, dar și mediul în care trăiesc moldovenii. Cooperarea dintre NATO și Moldova este reciproc avantajoasă și are loc cu respectarea deplină a neutralității constituționale a Republicii Moldova”, a mai precizat oficialul NATO.
Parlamentul de la Chișinău a ratificat Acordul privind Oficiul de legătură al NATO la 9 decembrie 2016. Pentru ratificare au votat 59 de parlamentari; socialiștii și comuniștii au votat împotriva. Oficiul de legătură al NATO va fi o reprezentanță diplomatică restrânsă, cu personal civil. La acest Oficiu vor activa angajați delegați de statele membre NATO, precum și personal din Republica Moldova. Statele care vor delega experții vor fi cele care le vor achita salariile.
Președintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, se opune deschiderii acestui oficiu la Chișinău.