Parlamentul European a luat în discuţie luni seara propunerea Comisiei Europene privind acordarea unui ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova sub formă de asistenţă macrofinanciară.
Raportul a fost prezentat de europarlamentarul român Sorin Moisă, care a apreciat că Republica Moldova este în curs de a-şi regăsi stabilitatea economică după câţiva ani foarte grei, greutăţi provocate atât de factori interni, cum ar fi uriaşă frauda bancară prin care un miliard de dolari a dispărut din 3 bănci, lucru care de fapt a dus şi la întreruperea ajutorului Uniunii Europene şi din partea FMI, dar au fost şi factori externi, cum ar fi întreruperea exporturilor în Rusia şi Uraina, relatează Radio Chișinău.
Astfel, pentru 2017, Comisia Europeană, la solicitarea Republicii Moldova a propus reluarea asistenţei financiare sub forma acestui împrumut macrofinanciar în valoare de 100 de milioane de euro, care reprezintă aproximativ 25% din necesarul balanţei de plăţi, care a fost identificat de către FMI pentru acoperirea datoriilor pe termen scurt.
Potrivit corespondentului Radio România la Strasbourg, practic toţi europarlamentarii care au luat cuvântul şi-au exprimat temerile în legătură cu preconizata modificare a sistemului electoral, respectiv trecerea de la votul proporţional la cel mixt.
Ei au făcut trimitere la argumentele Comisiei de la Veneţia, care s-a exprimat anterior asupra acestor preconizate modificări şi pe care le-a dezaprobat, respectiv faptul că a fost o propunere adoptată în grabă fără consultarea clasei politice şi a societăţii civile şi există temerea că anumiţi politicieni care vor fi aleşi în urma acestui sistem de vot ar putea fi influențați de unii oameni de afaceri.
Votul privind acordarea ajutorului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova urmează să aibă loc marți, 4 iulie.