Luni, 14 august, a debutat XV-a ediţie a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului pentru românii de pretutindeni. Lucrările de anul acesta au loc sub genericul „De la prima Unire la Marea Unire. România şi românii de pretutindeni, încotro?”.
„Dodonii vin şi pleacă, Unirea rămâne”, şi-a început discursul Vlad Cubreacov preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc”.
De ce este atât de imporantă pentru România Republica Moldova? – se întreabă retoric Cubreacov. Răspunsul: „Pentru că avem 3 milioane de români în stânga Prutului”.
În ceea ce priveşte politica pro-rusească agresivă dusă de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, Vlad Cubreacov spune că acesta nu este decât o „valiză a ruşilor”, însă „una fără mâner”.
Adevărata desovietizare a Republicii Moldova este problema României, „să încercăm să îi readucem pe românii de acolo pe coordonata firească, românească”.
„Teritoriile ne interesează mai puţin sau deloc. Ne interesează oamenii concreţi şi drepturile lor. Dreptul la identitate, dreptul la cetăţenie, sunt drepturi inalienabile ale românilor din Republica Moldova (…) Unirea este inevitabilă, niciodată nu a fost aşa pregătită şi actuală ca până acum. Este un proces pe care trebuie să îl accelerăm. Unirea nu înseamnă anexare, ci integrare şi reintegrare, procese naturale, fireşti”, a mai subliniat în discursul său preşedintele Asociaţiei „Răsăritul Românesc”.
Programul Universității de Vară cuprinde teme precum:
- Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc
- Drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani, între promisiuni și realitatea asimilării. Drama românilor autohtoni din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria și Croația
- Cât de interesată este România de diaspora sa? Dacă da, cu ce buget și cu ce strategie? Educația în limba maternă, prioritate a românilor de pretutindeni. Constituie emigrarea românilor o problemă de interes național?
- Situația românilor din spațiul ex-sovietic
- Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita
- Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova; istorie și actualitate
- Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. Tăierea ilegală a fondului forestier, o problemă de securitate națională
- Acțiuni, manifestări și proiecte coordonate de Departamentul Centenar, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, referitoare la aniversarea Centenarului Marii Uniri. Sunt acestea pe măsura marelui eveniment? Care este bugetul alocat?
Tot în cadrul Universității de Vară vor avea loc lansări de carte și publicații, expoziţie de carte cu vânzare, dezbateri libere și un spectacol folcloric.
Marți, 15 august, după participarea la Liturghia arhierească săvârşită de PS Andrei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, programul se va desfășura în comun cu participanții la Școala de vară „Proiect de țară – România mea” de la Pădureni, județul Covasna.
La eveniment participă și reprezentați ai statului român, anunță organizatorii.