„Astăzi suntem aproape 30.000. Dacă se va continua așa, în 2050 nu vor mai fi români în regiune.” Declarația îi aparține președintelui Comunității Românilor din Serbia (CRS), Daniel Magdu, și a fost făcută joi la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului.
Magdu a vorbit despre situația învățământului din Voievodina, precizând că în regiune există școli românești, însă tot mai puțini părinți își înscriu copiii la aceste școli. „Nu ne putem menține ca neam dacă nu ne cultivăm limba”, a precizat acesta, completând că o necesitate pentru școli se referă la dotarea cu material didactic auxiliar.
În ceea ce privește mass-media din Voievodina, președintele CRS a spus că este nevoie de presă liberă, că multe organe de presă sunt controlate de stat, cenzurate.
„Dreptul la religie îl avem”, a menționat Magdu, punctând că bisericile trebuie să fie pline la slujbe, iar preoții ar trebui să găsească o cale să îi atragă pe credincioși în sfintele lăcașuri.
Un aspect semnalat de președintele CRS este lipsa unui sediu pentru cea mai reprezentativă organizație a românilor din Banatul sârbesc. Totodată, a fost pusă în discuție strategia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) pentru românii din regiune. „MRP trebuie să știe cu cine discută. Nu sunt atât de importanți bani, cât obiectivele și rezultatele. MRP trebuie să facă o grilă în funcție de specificul organizațiilor, nu poți să pui pe același plan CRS cu o organizație formată din 4 persoane, rude între ele”, a explicat Magdu.
„Dacă nu vor fi români în Voievodina, nu va exista nici Timoc, dacă nu vor exista români în Timoc, nici în Voievodina nu vor exista”, a conchis Daniel Magdu.