Elena Nandriş, primarul comunei Mahala, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, una dintre cele mai cunoscute și active reprezentante ale comunității de români din nordul Bucovinei, a vorbit la Universitatea de Vară Izvoru Mureșului despre victoriile din localitatea pe care o administrează.
„Comuna Mahala este formată din 4 sate, cu 7200 de locuitori, dintre care 98% suntem români. Avem 3 biserici ortodoxe în limba română, avem două școli în limba română, trei ani la rând am deschis câte o grădiniță de copii cu predare în limba română, avem 560 de preșcolari, iar aproape 300 frecventează grădiniță cu predare în limba română”, a făcut o sinteză edilul de Mahala.
Elena Nandriș a precizat că în toate instituțiile din localitate este arborat drapelul României. „Fac ce face orice persoană care își iubește țara, pământul, limba, vorba românească, portul, obiceiurile. (…) Am ridicat tricolorul pe primărie, la grădinițe, la căminele culturale, la ambulatorii”, a spus aceasta.
„Din 1991 am început a povesti sătenilor cine suntem noi: despre masacrul de la Lunca, despre deportările în Siberia. Noi am început a trezi dragostea către limba mamei prin ce avem: prin tradiții, cântec, poezie”, a explicat primarul de Mahala.
Nandriș a mai spus că sunt tineri care merg la lucru peste hotare, însă revin. Pe unul dintre aceștia, care a muncit 20 de ani în altă țară, l-a întrebat cum de nu a uitat limba română. „Numai proștii își calcă limba mamei în picioare”, a răspuns el.
Edilul din regiunea Cernăuți a mai punctat că un instrument prin care se stimulează colaborarea cu statul român este înfrățirea dintre localități. „Avem înfrățiri pentru a aduce copiii din Mahala în Țară, să vadă cine sunt, care le sunt rădăcinile și cât de frumoasă este Patria-Mamă”, a spus Elena Nandriș, care a menționat că localitatea Mahala este înfrățită cu localități din Suceava și Vâlcea.
„Noi ne ținem”, a concluzionat Elena Nandriș.