Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, organizează în Republica Moldova, de Ziua Limbii Române, un amplu program cultural la Cahul și Bălți.
La Bălți, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” va avea loc în perioada 21-27 august workshop-ul cu tema „Arta Actorului – un mod de a gândi”. Prelegerile din cadrul atelierelor vor fi susținute de prof. univ. dr. Adrian Titieni, Catedra de Arta Actorului – UNATC, Emanuel Pârvu, regizor și asist. univ. Romina Sehlanec, Catedra de Arta Actorului – UNATC, specializarea mișcare scenică și tehnică vocală. Temele abordate vizează „tehnicile actoricești pentru transformarea convenției literare dramaturgice într-o realitate psihologică speculară, descoperirea dimensiunii autenticității eului creator în raport cu realitatea și convenția scenică, potențialul corpului creator ubicuu – dincolo de cuvânt”. La aceste ateliere vor participa aproximativ 20 de actori ai Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Tema aleasă, „Arta Actorului – un mod de a gândi”, este o temă predilectă pentru colectivele teatrale, dezvoltată de profesorul Ion Cojar, în complementaritate cu exerciții și antrenament specific pentru vorbire, mișcare, expresie corporală, atitudine și abordare deontologică.
Programul va continua, pe 30 august, la Cahul, în Piața Horelor, la ora 20.00 și pe 31 august, începând cu ora 19.00, pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Bălți, cu un concert de muzică românească susținut de Mihail și trupa sa, se menționează într-un comunicat de presă al Institutului Cultural Român.
Mihail, așa cum are numele de scenă, tânăr originar din satul Doroţcaia, din stânga Nistrului, este foarte cunoscut pe scena muzicală de pe cele două maluri ale Prutului. Pictează, fotografiază şi face design grafic și are studii de specialitate definitivate la Cluj și București. Muzician versatil și pasionat de artă va prezenta publicului repertoriul său în întregime, un mozaic de elemente funk, blues, pop și rock alternativ.
Intrarea la concerte este liberă, anunță organizatorii.
Parteneri ai evenimentelor sunt Consulatul General al României la Cahul, Primăria Orașului Cahul, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Casa de Cultură a Studenților din Galați și Asociația Tinerii Moldovei.