Majoritatea absolută a migranţilor muncitori din Republica Moldova nu intenţionează să se întoarcă acasă, se arată într-un studiu carfografic realizat de experţii misiunii Republicii Moldova în Organizaţia Internaţională a Migraţiei (OIM), relatează Radio Chișinău.
Potrivit rezultatelor studiului, muncitorii din Republica Moldova plecaţi peste hotare în căutarea unui trai mai bun „nu văd perspective ca să revină acasă”.
Ei susţin că printre principalele cauze care îi determină să nu aibă încredere în Republica Moldova se numără „corupţia, instabilitatea politică şi economică, neîncrederea în sistemul politic şi socio-economic, „furtul miliardului”, experienţa negativă în încercarea de a-şi lansa o afacere în Moldova, viitorul sigur pentru copii peste hotare”.
Conform studiului, factorii economici influenţează cel mai des asupra plecării cetăţenilor Republicii Moldova peste hotare.
Studiul arată că peste 70% din migranţii din Republica Moldova sunt persoane active în vârstă de până la 40 de ani, cu studii şi cu dorinţa de a se autoafirma. Cu toate acestea, majoritatea absolută a acestora nu lucrează în străinătate după specialitate, fiind angajaţi la muncă necalificată. Femeile, în general, lucrează în calitate de personal de casă, îngrijesc de copii şi de bolnavi, lucrează în domeniul hotelier, iar bărbaţii lucrează în domeniul construcţiilor şi transportului.
Studiul cartografic al diasporei a fost realizat în perioada februarie 2016 – februarie 2017 în şapte ţări. Studiul face parte din proiectul „Susţinerea implementării componentei de migraţie şi dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-RM”. Proiectul este finanţat de UE în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.