Printre persoanele pe care Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, le-a decorat de Ziua Independenței se numără și biograful lui Vladimir Putin, Alexander Rahr. În Germania, Rahr a fost poziționat de presă într-o categorie numită „Putinversteher”, adică cei care îl înțeleg pe Putin, scrie într-o analiză pentru Europa Liberă scriitorul William Totok, cofondator al Grupului de Acțiune Banat.
Cea mai viziblă personalitate din această categorie, din care fac parte politicieni, publicişti, analişti, oameni de afaceri şi manageri din industrie, este fostul cancelar social-democrat, Gerhard Schröder. El este cel care l-a etichetat pe Vladimir Putin drept un democrat pur („lupenreiner Demokrat”), ceea ce a stîrnit nu numai reacţii politice de respingere, ci şi un val ironii jurnalistice, notează Totok.
Mulți îl considerau pe Rahr drept „expertul cel mai calificat în ceea ce priveşte problematica rusă. Asta pînă în momentul cînd a justificat public anexarea Crimeii şi a explicat că pe „maidanul” din Kiev s-ar fi strecurat printre manifestanţi persoane în uniforme, finanţate de cercuri din Occident. După aceste declaraţii, Alexander Rahr a dispărut de pe monitoarele televiziunilor germane care-l invitau regulat şi unde, în mod regulat, şi-a emis tezele prin care relativiza politica autocrată a Kremlinului”.
Barbara Kerneck, care a fost mulţi ani corespondenta la Moscova a ziarului berlinez Die Tagezeitung (taz), şi intenţionează să scrie acum o carte despre anii petrecuţi în capitala Rusiei, îl numește într-un articol pe Alexander Rahr: „Negociatorul cu două suflete. Relaţia directă cu Vladimir Putin l-a transformat pe Alexander Rahr, mai întîi, în consilier al cancelarului. Mai tîrziu în lobbyistul Gazpromului”.
Citiți aici analiza integrală.