Cântec și dans popular românesc, curiozitate și deschidere. Acestea au fost accentele Zilei Limbii Române la Casa de Cultură din Podgoraţ – comuna Bolievaț din Timocul sârbesc, unde sute de români/vlahi au participat la momentele artistice organizate Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor, în parteneriat cu Asociaţia pentru Cultura Românilor/Vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Primăria din Podgoraţ şi Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc.
Ansambluri folclorice de la nord, dar și de la sud de Dunăre, interpreta de muzică populară Steliana Sima, soliști și instrumentiști au adus un omagiu limbii române în localitatea Podgoraț.
La eveniment au fost prezenți vicepreședintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloș, directorul Direcţiei Românii din Afara Granițelor din cadrul Institutului Cultural Român, Radu Baltasiu, un reprezentant al Ambasadei României în Serbia, reprezentanți ai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, primarul de Podgoraț, președintele Partidului Neamului Românesc, Predrag Balașevici, și preoți care slujesc în Timocul de răsărit.
„Noi știm că aici suntem români, vorbim românește, avem o cultură, avem obiceiuri românești. Ne rămâne numai aia că limba pe care pe care am vorbit-o să o vorbim în continuare, limba pe care au vorbit-o bunicile și mamele cu noi să o vorbim și noi cu copiii și cu nepoții noștri”, a declarat Zavișa Jurj, președintele Asociației „Ariadnae Filum”.
Conform asociaţiilor româneşti din Timoc, comunitatea românească este concentrată în special în arealul delimitat de râul Morava (la apus), Dunăre (partea de nord) şi Timoc (partea de sud-est) şi, după surse comunitare, numărul românilor/vlahilor din această zonă este de peste 300.000. Aceştia trăiesc în 154 de localităţi (sate şi comune) compacte din punct de vedere etnic şi în 48 de localităţi cu populaţie mixtă româno-sârbă. Situaţia în cadrul comunităţii româneşti din Serbia de Nord-Est (Timoc) este una dificilă, românii din zonă nefiind recunoscuţi ca minoritate naţională şi, implicit, aceștia nu beneficiază de drepturile şi libertăţile aferente.
Foto: InfoPrut