La Ploieşti s-a desfășurat în perioada 1-3 septembrie cea de a III-a ediţie a Festivalului Folcloric „Prahova Iubește Basarabia”. În cadrul evenimentului organizat de Consiliul Județean Prahova şi Centrul Județean de Cultură Prahova au fost înfrățite localități de pe ambele maluri ale Prutului, au avut loc spectacole susținute de artiști și ansambluri folclorice din România și Republica Moldova, dar și o paradă a portului popular.
Dechiderea oficială a manifestării culturale au avut loc vineri, în Amfiteatrul Palatului Culturii, cu un spectacol susținut de Fanfara „Prahova” și Orchestra Populară „Flacăra Prahovei” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. Sâmbătă s-a desfăşurat parada portului popular pe traseul Piața Mihai Viteazul – Bulevardul Republicii – Palatul Culturii, cu participarea Fanfarei „Prahova” și a ansamblurilor din judeţul Prahova, Republica Moldova și Cernăuți (Ucraina), urmată de un spectacol folcloric desfăşurat în Amfiteatrul Palatului Culturii, iar duminică a avut loc un recital susținut de Nicolae Gribincea și ansamblul folcloric „Plăieșii”. Manifestațiile s-au derulat sub egida Programului Naţional „România 100”, se menționează într-un comunicat de presă.
Tot în cadrul festivalului, localitățile Mingir, raionul Hâncești, și Sireți, raionul Strășeni, din Republica Moldova, s-au înfrățit localitatea Lipănești, județul Prahova.
„Înfrățirea este o acțiune de suflet, care urmează să demonstreze fraților de peste Prut, dragostea noastră necondiționată, urmând să implementăm mai multe proiecte socio-economice în cele două localități din Republica Moldova”, a declarat primarul comunei Lipănești, Robert Viorel Nica.
Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Moldova la București Mihai Gribincea a punctat: „Astfel de acțiuni sunt binevenite atât în România cât și în Republica Moldova, mai ales ținând cont de faptul că anul viitor marcăm cei 100 de ani de la Marea Unire. Sunt extrem de bucuros că Lipăneștiul a hotărât să se înfrățească cu localitatea Mingir, satul meu de baștină, care este un sat cu oameni minunați și dragoste față de România”.
„Prahova este prima care are un festival dedicat Basarabiei și iată că și cei din Republica Moldova iubesc Prahova și vin în număr din ce în ce mai mare aici, CJ Prahova iubește Basarabia prin fapte, noi deja de trei ani oferim 100000 euro raioanelor de peste Prut. Semnele arată că Unirea este aproape, a fost concert românesc la Bălți și în Cahul, Prutul curând va fi un râu intern al României Mari”, a subliniat vicepreședintele CJ Prahova, Ludmila Sfîrloagă.
La rândul său, președintele raionului Hâncești, Ghenadie Buza a spus că „Prahova a devenit pentru noi cea de-a doua casă, eu aș vrea să spun că Prahova iubește raionul Hâncești, avem renovate sala de ședință a Consiliului Raional, Biblioteca Raională, se renovează secția de primiri urgențe, tot pe banii din Prahova. Hânceștiul va marca cei o sută de ani de la Marea Unire, tocmai pentru a demonstra că noi nu ne-am uitat istoria și că frații nu-și uită frații.”
90% din localitățile din Județul Prahova sunt înfrățite cu localități din Republica Moldova, se mai specifică în comunicatul de presă.