Masteranzii Universității Tehnice din Republica Moldova au posibilitatea să obțină două diplome de master – una de la UTM și alta de la Universitatea Politehnica din București sau de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, transmite Radio Chișinău.
Acest lucru este posibil începând din acest an, grație unui acord semnat între Universitatea Tehnică din Chișinău și cele două instituții de învățământ superior din România.
La fel, și studenții din România vor putea să studieze și la Chișinău, iar ulterior să primească diplomă dublă.
Cei care vor să studieze la masterat la UTM pot, începând din acest an, să studieze și în România. Mai exact, în primul an de masterat aceștia vor învăța la UTM, iar în cel de-al doilea an vor merge să studieze la una dintre cele două universități partenere din România: fie la Universitatea Politehnica din București, fie la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.
După ce vor susține diferențele la studii, dar și teza de master, studenții vor obține două diplome de master: una din partea UTM și alta din partea uneia dintre cele două universități din România.
Acest program îi va ajuta pe tineri să rămână în Republica Moldova, dar și să reducă costurile școlarizării, spune rectorul Universității Politehnica din București, Mihnea Cosmin Costoiu: „Studenții vor veni în anul doi la București să urmeze cursurile, cu programe de practică extrem de bine centrate, la companii în România, astfel să aibă și deprinderile practice. Nu doar să cunoască companiile, dar și să lucreze în cadrul lor, după care să se întoarcă în Republica Moldova. Este un program nou. Este necesar să se cunoască necesitatea finanțării ingineriei în Republica Moldova, cum și în România susținem acest lucru. Am finanțat foarte mult pe cei care numără, vorbesc și judecată, mai puțin pe cei care fac. Am venit cu acest mesaj într-un an special, o sută de ani de la fondarea statului modern român și 200 de ani de la fondarea Universității Politehnice.”
Studenții care vor să participe la acest program de master vor obține o diplomă recunoscută pe piața europeană, a anunțat rectorul Universității „ Ștefan cel Mare” din Suceava, Valentin Popa.
„E alternativă extrem de interesantă, pentru că nu obligă studenții moldoveni să se ducă într-o țară total străină și să stea departe de familie. În același timp, au și avantajele celorlalți pentru că în final obțin o diplomă europeană care le dă acces pe piața muncii oriunde ar dori ei în lume”, a precizat Valentin Popa.
Prin intermediul acestui program, și studenții din România au oportunitatea de a veni la Chișinău, a adăugat rectorul UTM, Viorel Bostan.
„Este un lucru foarte bun pentru viitori angajatori, pentru că vor beneficia de angajați bine instruiți în două sisteme educaționale și sisteme, vor putea lua ce e mai bun de la fiecare universitate și vor obține competențe cât mai bune care să satisfacă piața muncii. Dacă vor fi mai multe dosare decât locuri, desigur vom avea un concurs”, a spus Viorel Bostan.
Acordul între Universitatea Tehnică din Moldova și Universitățile Politehnica din București și „Ștefan cel Mare” din Suceava este semnat pe un termen de cinci ani, pentru cinci programe de master: Inginerie Electrică, Energie și Mediu, Electroenergetică, Calitatea și Securitatea Produselor Alimentare și Administrarea Afacerii.