Românii din Ucraina au înaintat o scrisoare deschisă Înaltului Comisar OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, solicitându-i ajutorul în problema îngrădirii dreptului minorității românești de a studia în limba maternă. Scrisoarea a fost înmânată misiunii OSCE în regiunea Cernăuți.
Potrivit scrisorii, „școlile cu limba română de predare din localitățile românești ale ținutului au câte 100-200 de ani și întotdeauna, în toate perioadele statale, desfășurau procesul de învățământ în limba română, chiar în vremea regimurilor totalitare nimeni nu a îndrăznit să anuleze limba maternă în școlile cetățenilor loiali”, relatează Bucpress.
„În Ucraina vor înceta să mai funcționeze școli cu predarea în limba minorităților naționale, ceea ce este o încălcare brutală a art. 22 al Constituției Ucrainei și a obligațiilor internaționale ale statului ucrainean referitoare la drepturilor minorităților naționale”, se mai arată în scrisoarea adresată lui Zannier. Românii din Ucraina cer păstrarea școlilor cu limba română de predare, în care să fie, în același timp, studiată în volum suficient și limbă ucraineană. Înaltul Comisar OSCE pentru Minorități Naționale este „rugat insistent” să se implice în apărarea „drepturilor constituționale ale cetățenilor ucraineni vorbitori de limbă română la etapa când legea votată de Rada Supremă nu a fost încă semnată de Președintele Ucrainei”.
Semnatarii scrisorii sunt: Alexandrina CERNOV, membru de onoare al Academiei Române, director general al Editurii „Alexandru cel Bun”, Vasile TĂRÂȚEANU, membru de onoare al Academiei Române, Președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Aurica BOJESCU, Secretar responsabil al Asociației interregionale „Comunitatea românească din Ucraina”, Vasile BÂCU, Președintele Societății pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, Ilie T. ZEGREA, Președintele Societății Scriitorilor Români din Cernăuți, Mircea LUTIC, Membru al Uniunii Scriitorilor, laureat al Premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Nicolae TOMA, președintele Societății Jurnaliștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți, Iurie LEVCIC, Președintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, Cernăuți, Vitalie ZÂGREA, Președintele Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Marin GHERMAN, Președintele Centrului Media BucPress, Mircea PILAT, Președintele Asociației Științifico – Pedagogice „Aron Pumnul” din Ucraina, Octavian BIVOLARU, Președintele Societății „Golgota” a Românilor din Ucraina, Vladimir ACATRINI, Președintele Societății bibliotecarilor din Bucovina, Ana-Cristina TĂRÂȚEANU, Secretar responsabil al Fundației Culturale de Binefacere „Casa Limbii Române”, Ion BROASCĂ, Președintele Societății Regionale Medicale „Isidor Bodea”, Maria ANDRIEȘ, redactor-șef adjunct al ziarului „Zorile Bucovinei” al românilor din Ucraina, Doina BOJESCU, redactor-șef al ziarului „Concordia”.
Asociațiile românești din Ucraina i-au solicitat președintelui ucrainean Petro Poroșenko să blocheze prin veto legea învățământului adoptată de Rada Supremă pe 5 septembrie. Într-un Apel semnat de liderii asociaților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți se spune că legea învățământului va determina asimilarea lingvistică a minorităților naționale.
Și președintele României, Klaus Iohannis, a primit un Apel din partea comunităților de români din Ucraina, să intervină de urgență în situația creată în jurul școlilor cu limba română de predare, care ar putea fi lichidate în urma adoptării noii Legi a Educației de către Parlamentul de la Kiev. În apel, românii din Ucraina îi cer lui Iohannis să intervină pe lângă autoritățile ucrainene pentru ca acestea „să-și respecte angajamentele interne și internaționale privind dreptul minorităților naționale la învățământ în limba maternă, respectiv să-și respecte angajamentele stabilite prin tratatul de bază încheiat între Ucraina și România față de comunitatea românească”.