Românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, se alătură eforturilor românilor din Transcarpatia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța de a împiedica promulgarea de către președintele ucrainean Petro Poroșenko a noii Legi a Educației adoptate de Rada de la Kiev pe 5 septembrie, care va conduce la eliminarea învățământului în limba maternă pentru minorități, implicit și în limba română. Liderii mai multor asociații din Basarabia istorică i-au înaintat președintelui României Klaus Iohannis o scrisoare deschisă, prin intermediul căreia îi solicită să ia atitudine cu privire la măsurile Ucrainei îndreptate împotriva românilor.
Redăm integral scrisoarea adresată președintelui Iohannis:
DOMNULUI PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI
KLAUS WERNER IOHANNIS
Scrisoare deschisă
Excelenţa Voastră,
În numele asociaţiilor româneşti din regiunea Odesa, Ucraina, ne adresăm Statului Român cu solicitarea să interveniţi, pe plan internaţional şi bilateral, în apărarea comunităţilor istorice româneşti din Ucraina, puse la ultima şi cea mai grea încercare din istoria noastră milenară în Maramureşul Istoric, Nordul Bucovinei, ţinutul Herţa, Nordul şi Sudul Basarabiei.
Ne adresăm cu speranţa că ne puteţi apăra, în calitate de preşedinte al Patriei noastre istorice, în faţa pericolului de deznaţionalizare totală a învăţământului românesc din Ucraina, prin noua lege a învăţământului, adoptată de legislativul de la Kiev la 5 septembrie 2017, şi care urmează să fie promulgată de preşedintele Petro Poroşenko în perioada următoare.
În acest sens, susţinem în totalitate şi ne alăturăm demersurilor confraţilor noştri din regiunea Cernăuţi – reprezentanţii mediului asociativ românesc şi a cadrelor didactice de limbă română din toată Ucraina, inclusiv scrisorii adresate Excelenţei Voastre la 05.09.2017, rugându-vă să solicitați Președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko, retrimiterea în Rada Supremă a legii adoptate, pentru modificarea articolului 7, în sensul aducerii acestuia în concordanță cu prevederile constituționale și angajamentele internaționale.
Fără a intra în detaliile adoptării actului legislativ în cauză de către parlamentul ucrainean şi în profunda neconstitualitate a acestuia şi necorespunderea tratatelor şi convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte, considerăm a fi de maximă importanţă pentru perioada imediat următoare convocarea la Cernăuţi a Congresului cadrelor didactice de limbă română şi reprezentanţilor instituţiilor şcolare cu predare în limba română din Ucraina. În acest sens, pentru buna organizare a acestui eveniment reprezentativ de importanţă majoră şi de maximă actualitate pentru reţeaua celor 116 instituţii şcolare cu predare în limba română şi mixte româno-ucrainene din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa avem nevoie de sprijinul indispensabil al statului român, prin instituţiile abilitate cu sprijinul comunităţilor româneşti din afara graniţelor actuale ale Ţării. Acţiunea necesită maximă urgenţă organizatorică, iar la finalul lucrărilor congresului şcolile româneşti din Ucraina trebuie să fie reprezentate de un for, o organizaţie a acestora, capabilă să facă faţă deficienţelor de abordare a învăţământului în limba română din partea autorităţilor ucrainene. Menţionăm, că fără sprijinul statului român acest eveniment nu poate fi organizat în timp scurt, iar pe viitor, în condiţiile intrării în vigoare a noii legi pur şi simplu nu îşi va mai avea rostul şi va cădea în desuetudine.
Nu în ultimul rând insistăm să luaţi atitudine faţă de practicile comuniste folosite în continuare de actuala guvernare de la Kiev, în primul rând ca instrument de divizare şi deznaţionalizare a învăţământului românesc din Ucraina, prin impunerea denumirii de limbă „moldovenească” în şcolile cu predare în limba română din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa. Mişeleşte, autorităţile ucrainene au revenit la această practică de sorginte stalinistă imediat după semnarea Tratatului de bună vecinătate româno-ucrainean din 1997, iar până la momentul de faţă Bucureştiul nu ne-a susţinut şi nici măcar n-a reacţionat la numeroasele noastre demersuri de revenire la normalitate – la aceeaşi programă şcolară pentru şcolile cu predare în limba română în toate cele trei regiuni din Ucraina, existentă în perioada anilor 1989-1998. Vă rugăm să daţi prioritate acestui subiect şi să-l înscrieţi pe agenda discuţiilor din perioada următoare cu preşedintele Poroşenko.
Pe lângă multitudinea de probleme care necesită atitudine şi sprijin urgent din partea României, vă rugăm să atrageţi atenţie primordială celor enunţate mai sus. Avem încrederea că Ţara nu ne va abandona şi nu vom mai fi monedă de schimb în marile jocuri de putere peste arealul nostru străvechi, românesc.
Cu aleasă consideraţie,
Zinaida PINTEAC
Profesor eminent al învăţământului public din Ucraina,
Preşedintă a Filialei raionale Sărata a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU),
Comandor al Ordinului Naţional „Meritul în Învăţământ”al României
Maria POPESCU
Profesor eminent al învăţământului public din Ucraina,
membru fondator al Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa
Victor POPESCU
Director artistic al Ansamblului Folcloric „Dor Basarabean”
din Erdek-Bunru/Utkonosovka, raionul Ismail
Nicolae MOŞU
Preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale „Valul lui Traian” a Românilor din raionul Tatarbunar,
Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru merit”al României
Petru ŞCHIOPU
Preşedinte al Filialei regionale Odesa a Alianţei Creştin-Democrate a Românilor din Ucraina (ACDRU),
Cavaler al Ordinului Naţional „Pentru merit”al României