Mobilizare generală a miniștrilor de Externe al statelor afectate de noua Lege a Învățământului din Ucraina, care aduce atingere limbii materne pentru minorități.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zaharieva, din Grecia, Nikos Kotzias şi din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland şi Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea şi profundul regret faţă de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învăţământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017, anunță Ministerul de Externe de la București.
Miniștrii adresează un apel autorităţilor ucrainene pentru identificarea de soluţii pentru asigurarea protecţiei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în spiritul cooperării şi cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor şi standardelor internaţionale relevante în domeniu.
Ministerul de Externe de la București precizează că situaţia cetăţenilor ucraineni aparţinând minorităţii române a fost semnalat constant părţii ucrainene în cadrul dialogului bilateral.
„Considerăm esenţială respectarea dreptului la educaţie în limba română pentru toate formele de învăţământ şi continuarea dialogului pe această temă, inclusiv în cadrul Comisiei interguvernamentale mixte româno-ucrainene privind protecţia persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. România reiterează disponibilitatea de a sprijini Ucraina în procesul extins de reforme în domeniile legislativ, instituţional, economic şi de a contribui la eforturile internaţionale de sprijin, în coordonare cu partenerii noştri, pentru a veni în mod eficient în întâmpinarea nevoilor părţii ucrainene”, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Bucureşti.