Kristina Baleisyte, şefa Biroului de legătură NATO de la Chişinău, a oferit un interviu pentru Deutsche Welle, în care vorbeşte despre competenţele şi atribuţiile acestei instituţii în relaţia cu Republica Moldova.
DW: Știm că procedura de acreditare în calitate de șef al Biroului de legătură al NATO din Chișinău s-a încheiat și că, procedural, nimic nu ar mai putea împiedica deschiderea Biroului în Republica Moldova. Totuși, au fost mai multe amânări, iar aceasta, pe fundalul ostilității președintelui pro-rus Igor Dodon față de NATO, alimentează temerea că Biroul nu va mai fi deschis. Când va fi, totuși, deschis și de ce depinde aceasta?
Kristina Baleisyte: Atât Biroul de legătură NATO, cât și eu, în calitate de șef al acestuia, am fost acreditați de către autoritățile moldovene în baza Acordului aprobat de Parlamentul Republicii Moldova. Eu sunt deja la Chișinău și am început lucrul. Imediat ce lucrările de amenajare a spațiului Biroului de legătură NATO se vor încheia, acesta va fi inaugurat. Presupun că aceasta se va întâmpla un pic mai târziu, anul acesta. Personal, aștept cu nerăbdare ca Biroul să fie gata pentru vizitatori și activități.
DW: Ce înseamnă, de fapt, deschiderea acestui Birou la Chișinău? Ce competențe și ce atribuții va avea, pentru că și în sensul acesta circulă tot felul de interpretări?
Kristina Baleisyte: Guvernul Moldovei a solicitat ca NATO să deschidă un Birou de legătură la Chișinău. Un acord în acest sens a fost, ulterior, ratificat de Parlamentul Republicii Moldova. Este un mic birou civil – o reprezentanță diplomatică. Eu mă voi concentra pe următoarele aspecte: facilitatea consultanței și asistenței NATO pentru a sprijini reformele în curs de desfășurare în Republica Moldova. Programul de colaborare între NATO și Moldova este convenit reciproc, aprobat de Guvern și accesibil publicului larg. În al doilea rând: informarea autorităților moldovene și a organizațiilor non-guvernamentale privind oportunitățile de colaborare oferite de organizația noastră și sprijinirea proiectelor concrete. NATO are sute de activități și programe de care Moldova poate beneficia ca să-și consolideze capacitățile și să-și fortifice securitatea. Și în ultimul rând, dar nu mai puțin important – voi pune accent pe mai multă comunicare pentru o înțelegere reciprocă mai bună între NATO și poporul și societatea civilă din Republica Moldova.
DW: Deci nu va fi doar o colaborare pe dimensiunea guvernamentală?
Kristina Baleisyte: NATO a lucrat și până acum cu Guvernul de la Chișinău, dar a interacționat și cu societatea civilă, mass media, cu universitățile și cu alți parteneri locali. Deschiderea Biroului de legătură NATO va ajuta la aprofundarea acestor parteneriate, va facilita schimbul de informații. Există mai multe domenii în care putem purta un bun dialog și schimba opinii, cum ar fi: securitatea regională, colaborarea între NATO și Moldova, reformele în sectorul de apărare și securitate, rolul femeilor în consolidarea păcii și securității, etc. Aștept cu nerăbdare să dezvolt acest dialog și să încurajez o mai bună înțelegere a provocărilor de securitate cu care ne confruntăm. Cred că atât NATO, cât și Moldova își doresc stabilitate și securitate în regiune și în întreaga Europă. Interesul nostru este unul comun.
Citiţi aici INTERVIUL integral.