Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și oligarhul Vladimir Plahotniuc, șeful PDM, simulează confruntarea ca să acopere agenda publică, spune analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale (ISPRI) al Academiei Române.
„Disputa dintre Președinție și Guvern, anul acesta, a fost singurul subiect de discuție. Sigur că asta convine tuturor. Războiul acesta, după părerea mea perfect regizat, convine tuturor pentru că s-a acaparat agenda publică. Se discută numai despre asta, nimeni nu mai are loc să intre în dezbaterea publică, pentru că sunt cele două părți care dialoghează, iar asta le convine foarte tare. Domnul Dungaciu a spus că problema soldaților moldoveni putea fi rezolvată ușor, prin Curtea Constituțională, dar este în fond un episod minor, strategic vorbind. Căci ce se întâmplă în prezent la Chișinău nu are nici o semnificație strategică majoră. Dacă s-ar fi dus soldați din Republica Moldova să facă exerciții în Ucraina sau nu s-ar fi dus, miza strategică rămâne aceeași. Adică nesemnificativă. R. Moldova nu vrea în NATO, deci schimbări strategice majore nu vor exista în zonă. Sunt jocuri fără miză, de aceea așa numitul război între guvernare și Dodon pe această temă e caraghios. Dacă ar fi fost vorba să fie un război între cei care vor în NATO și unii care se opun era altceva. Dar așa, e vorba despre două tabere care ambele sunt împotriva integrării în NATO. Care e miza? Niciuna, doar de politică internă și acapararea spațiului politic”, a explicat Dan Dungaciu în emisiunea „Orizon European” de pe TVR Moldova.
Iată alte declarații făcute de directorul ISPRI:
Dar nu se întâmplă nicio criză pe Vest sau pe Est, pentru că Republica Moldova, din păcate, e într-o situație în care nu poate să producă nicio criză. Destinul ei strategic și de integrare, dacă vreți europeană sau euro-atlantică, este pecetluit pentru ziua de azi. Nu va exista integrare, deci nu e nevoie de exagerări la Chișinău.
Dan Dungaciu a mai afirmat că nu toate statele din fosta Uniune Sovietică au trecut prin faza oligarhică și a dat statele baltice drept exemplu. Asta demonstrează că nu este o legitate istorică să fi trecut prin această fază. Au trecut doar statele care nu au știut de la început în ce direcție vor să se îndrepte. Adică R. Moldova, Ucraina etc.
„Războiul” Plahotniuc – Dodon nu produce nicio victimă, de fapt. Singura victimă a acestui așa zis război este Dorin Chirtoacă și Partidul Liberal. „Nu știu dacă e chiar un mister în Republica Moldova cu privire la cine ce dorește. Ați văzut cumva un primar corupt de la Partidul Socialiștilor în Republica Moldova? Un consilier municipal corupt de la Partidul Socialiștilor? În momentul în care nu vezi niciun socialist corupt în Republica Moldova, atunci te gândești că liniile roșii ale înțelegerii Plahotniuc-Dodon, acelea mari, încă funcționează.
Ce-i surprinzător în Republica Moldova este că primarul Dorin Chirtoacă ar fi fost corupt fără să avem o decizie finală, dar se pare că datele din dosar nu sunt suficient de puternice din moment ce se recurge totuși la referendum. Nu vedem alți consilieri corupți decât cei care erau asociați cu primarul Dorin Chirtoacă și în republică, repet, nu vedem primari socialiști corupți. Iar Ilan Shor este în continuare primar, fără să fie deranjat nici măcar cu o floare! În plus vedem foarte mulți primari care au trecut la Partidul Democrat din motive lesne de înțeles. Corupția la Chișinău, nu doar finanțările, au o distribuție strict politică și mulți primari înțeleg asta.”