Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), alături de federațiile studențești din Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia, condamnă „cu fermitate” modificarea Legii Educației din Ucraina.
„Alianța Studenților V4+, constituită din reprezentanții studenților din țările mai sus menționate, au adoptat o poziție comună la propunerea ANOSR în cadrul întâlnirii desfășurate la Bratislava, în perioada 22 — 24 septembrie, prin care condamnă această decizie a Parlamentului ucrainean, care este împotriva Constituției ucrainene (art. 10, 22, 23 și 53), a Convenției-Cadru pentru Protejarea Minorităților Naționale și a Cartei Europene pentru Limbi Regionale și ale Minorităților”, se arată într-un comunicat de presă al ANOSR transmis luni.
ANOSR precizează că „în mod normal, fiecare țară democratică trebuie să fie complet dedicată” în ceea ce privește susținerea și facilitarea educației pentru toți cetățenii ei, având în vedere în același timp ca nevoile specifice ale grupurilor etnice minoritare să fie satisfăcute.
„În cazul Ucrainei, acest angajament este cu atât mai imperativ dacă avem în vedere anii tumultuoși din istoria recentă a țării, care au zguduit-o atât pe plan intern, cât și în procesul de întărire a relațiilor cu Uniunea Europeană. Așadar, V4+ susține poziționarea pe aceeași linie critică avansată de către miniștri de afaceri externe ai Ungariei, României și ai altor state europene și, totodată, face apel către legiuitorii ucraineni să își reconsidere poziția cu privire la modul în care au încercat până în prezent să impună un mod injust și ilegitim de a oferi educație”, susțin studenții.
ANOSR afirmă că peste 9.000.000 de cetățeni ai Ucrainei, printre care sute de mii români, maghiari, polonezi, slovaci vor fi afectați de aceste măsuri.
„Introducerea restricțiilor de limbă în cadrul sistemului de învățământ va cauza atât un afront grav, cât și limitări funcționale în ceea ce privește dezvoltarea personală, intelectuală și profesională a membrilor grupurilor minoritare. Există o nevoie stringentă de a garanta că aceste grupuri distincte pot contribui la dezvoltarea Ucrainei, fapt realizabil atât prin promovarea valorilor multiculturalismului și a cooperării civile, cât și prin dobândirea încrederii celorlalți membri ai societății”, susține aceeași sursă.
Studenții din România, alături de colegii din Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia, solicită Parlamentului ucrainean să respecte drepturile minorităților etnice, cum ar fi identificarea etnică, exprimarea identității și dreptul de a studia în limba nativă, solicitând totodată reconsiderarea poziției față de sistemul școlar pentru minorități, indică ANOSR.