Regulamentul cu privire la dobândirea cetățeniei prin investiție, aprobat miercuri, 27 septembrie, de Guvernul Republicii Moldova, comportă și anumite riscuri, scrie Radio Chișinău.
Potrivit sursei citate, unii experți consideră că cetățenia Republici Moldova ar putea fi obținută într-un regim facil, iar Guvernul nu a introdus și taxele adiționale așa cum au făcut alte state, ceea ce ar duce la pierderea unor venituri.
De asemenea, nu este stabilit un mecanism de retragere a cetățeniei, în cazul în care nu este respectat regimul de investiții.
Solicitantul străin care vrea să obțină cetățenia Republicii Moldova trebuie să aibă o bună reputație economică și financiară și să nu prezinte pericol sau risc pentru ordinea publică și securitatea statului.
Străinii care vor să devină cetățeni ai Republicii Moldova trebuie să contribuie la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă echivalentul a 100.000 euro sau să facă investiții în valoare de 250.000 euro în domeniile de dezvoltare strategică, spune viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.
„Este prevăzută posibilitatea de a veni cu o contribuție nerambursabilă în sumă echivalentă a 100 de mii de euro. De asemenea se pot face investiții în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova: de dezvoltare a sistemului imobiliar prin procurarea și deținerea în proprietate pentru o perioadă neîntreruptă de cel puțin 60 de luni a unui sau mai multor bunuri imobile cu valoare de piață de cel puțin 250 de mii de euro. Al doilea: dezvoltarea sectorului financiar public și a investițiilor publice prin procurarea și menținerea în proprietate a valorilor mobiliare de stat pentru o perioadă de cel puțin 60 de luni și în valoare de cel puțin 250 de euro”, a explicat oficialul.
Potrivit experților, modelul după care autoritățile de la Chișinău vor să acorde cetățenie prin investiție este inspirat din cel al Serbiei. În Republica Moldova însă nu au fost introduse taxele adiționale: taxa guvernamentală și cea pentru verificarea integrității solicitantului, plăți care la sârbi ajung, în total, până la puțin peste 30.000 de euro.
Ceea ce înseamnă că Republica Moldova pierde potențiale venituri, consideră experții.
În Republica Moldova cetățenia va putea fi obținută în regim facil, imediat după ce a fost aprobat dosarul, fără a face din start investiții, spune expertul în economie Stanislav Madan.
„Foarte puține state, și în general vorbim despre state mici, insulare, acordă cetățenia imediat după aprobarea dosarului. Inițial i se acordă doar statutul de rezident sau un permis de ședere provizoriu, iar după efectuarea programului de investiții asumat el poate deveni cetățean al statului respectiv. În Republica Moldova cetățenia se acordă imediat după aprobarea dosarului. Nici nu sunt prevăzute mecanisme de retragere a acesteia în cazul încălcării programului de investiții. Statul va acționa în instanță pentru a recupera suma investiției neefectuate”, a afirmat Madan.
Dosarul pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova de către cetățeni străini va fi examinat de o comisie formată din reprezentanți de la Ministerul economiei și infrastructurii, ministerele Justiției, Finanțelor, Afacerilor Interne și de la Președinție.