5000 de burse pentru cetățenii Republicii Moldova la studii liceale, universitare, doctorale și postdoctorale, microbuze școlare, grădinițe renovate. Sunt câteva din aspectele prin care România a investit în educație pentru Republica Moldova și despre care a vorbit ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.
„Pentru prima data înscrierea la facultăţi s-a putut face în format electronic. Nu a mai fost nevoie de o prezenţă fizică a studenţilor la universităţi, şi-au trimis dosarul prin intermediul poştei electronice. Pe de altă parte au putut trimite dosarul respectiv şi la alte universităţi. Dorim ca prin domeniul respectiv, care de altfel nu se limitează la numărul de burse, ne amintim şi de microbuzele pe care Guvernul României le-a donat de-a lungul timpului în Republica Moldova, la moment sunt 106 de astfel de unităţi care transportă elevii la şcoală. Nu uităm de asemenea şi de multele gradiniţe care au fost renovate în Republica Moldova pe banii Guvernului României. Toate acestea intră în domeniu fanion numit educaţie pe care România de ani buni îl susţine în Republica Moldova”, a precizat Ioniță pentru TVR Moldova.
Educaţia este şi va rămâne unul din domeniile prioritate ale unui stat, iar alocarea burselor pentru tineiri basarabeni nu este altceva decât susţinerea proiectelor în folosul cetăţenilor din Republica Moldova, a mai spus diplomatul.
În 2016, Ministerele Educaţiei din Republica Moldova şi din România au semnat un Protocol de colaborare pentru anii 2016 – 2019. Documentul prevede majorarea numărului de burse pentru elevii şi studenţii din Republica Moldova, dar şi stagii de formare pentru cadrele didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar.
Datele arată că în ultimii ani numărul tinerilor basarabeni care vor să meargă la studii în România este în creştere.