România are nevoie de o structură guvernamentală care să se ocupe exclusiv de relația cu Republica Moldova, consideră președintele executiv al PMP, deputatul Eugen Tomac.
În cadrul Guvernului ar trebui să existe „fie un minister, fie un departament special cu resurse bugetare consistente care să gestioneze relația cu Republica Moldova”, a declarat Eugen Tomac într-o conferință susținută la Iași, transmite Agerpres.
„Altfel ne mințim unii pe alții și rămânem doar la nivel de declarații”, a subliniat președintele PMP.
Politicianul a folosit drept argument situația Germaniei din perioada 1949 — 1990.
„Discutăm în primul rând de o realitate. Dincolo de Prut sunt 3,5 milioane de români. Avem în Europa un model pe care e bine să-l studiem cu mai multă atenție. În 1961, când s-a ridicat zidul Berlinului, cu scopul de a întrerupe orice dialog între cele două Germanii care au fost separate în 1949. Din 1961 până în 1990 politicienii din cele două Germanii au discutat continuu despre nevoia de unitate și despre dispariția acestui zid. Noi ne complacem în situația în care ne-au lăsat Hitler și Stalin. Ei au decis ca națiunea română să fie divizată, iar Basarabia să fie anexată URSS. Cred că nimeni nu ne oprește astăzi să discutăm deschis despre nevoia de unitate, despre necesitatea de a oferi o perspectivă românilor de dincolo de Prut printr-o unire cu România. Nu avem o altă soluție. Frontiera UE este stabilită pe Prut, frontiera NATO pe Prut, iar acest model german pe care îl avem în față ne demonstrează că atunci când există voință din partea ambelor state se poate realiza o unire a celor două state prin voință politică. Bineînțeles că această voință politică trebuie susținută de cetățeni”, a explicat Tomac.
Liderul PMP a ținut să amintească faptul că imediat după data de 3 octombrie 1990, când s-au unificat cele două Germanii, în dimineața zilei de 4 octombrie RDG a devenit automat și membru NATO și membru al UE.
„Același lucru se va întâmpla și cu Republica Moldova, dar pentru a realiza acest lucru e nevoie de un efort constant, iar acest lucru nu-l poate face decât statul român alocând resurse și implicându-se și asumându-și acest obiectiv ca pe un obiectiv de țară”, a mai declarat Eugen Tomac.