Fără insecte lumea actuală nu ar putea exista. Insectele asigură polenizarea majorității plantelor și asigură hrana pentru foarte multe animale. Hrana omului depinde în foarte mare măsură de prezența insectelor. Miraculoasa lor transformare de la ou-omidă-pupă-fluture, fascinează, îndemnând la studiu și meditație. În vestul Europei organizațiile entomologice desemnează de mai mulți ani câte o ”insectă a anului” ca pe un mijloc de a atrage atentia si a mări interesul publicului pentru lumea mirifică a insectelor. În mod similar, pentru a reduce distanța creată artifical între oameni și ”goange”, începând cu anul trecut, Societatea Lepidopterologică Română (SLR), împreună cu entomologi din Republica Moldova au introdus și la noi conceptul de ”insectă a anului”. În mod practic, se votează de către toți cei interesați o insectă ”vedetă”, care timp de un an reprezintă stindardul entomofaunei dintr-o anumită regiune geografică. Astfel, pe baza unui chestionar on line la care au răspuns câteva zeci de persoane, anul trecut a fost aleasă rădașca (Lucanus cervus) insecta anului pentru 2017 în România și Republica Moldova.
Am ajuns la momentul în care dorim să desemnăm o insectă-simbol pentru anul 2018. Având în vedere că anul acesta avem un coleopter, ne-am dori ca pentru anul următor să fie votat un fluture. Avem motive temeinice să promovăm fluturii aparținând speciei protejate Maculinea teleius pentru complexul (senzaționalul) lor ciclu de viață care include o plantă gazdă specifică (Sanguisorba officinalis) și furnici din genul Myrmica. Chestionarul unde se poate vota insecta preferată este disponibil aici. Desigur fiecare are libertatea să aleagă ce dorește, poate chiar să propună alte insecte care nu figurează în sondajul propus de noi. Insectele care apar în chestionar au fost propuse, în cea mai mare parte de către membrii SLR în urma unei consultări prin e-mail.
Citiți articolul integral pe National Geographic România.
Prof. dr. László Rákosy
Președinte al Societății Lepidopterologice Română, www.lepidoptera.ro
Director al Departamentului de Taxonomie și Ecologie al Facultății de Biologie și Geologie, Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, http://bioge.ubbcluj.ro