Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este iritat de avizul pozitiv al Curţii Constituţionale cu privire la înlocuirea în Constituţia Republicii Moldova a sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.
Oficialul de la Moscova a comentat pe pagina sa de Facebook acest subiect.
Dmitri Rogozin este supărat pe faptul că 5 din cei 6 judecători de la Înalta Curte din Chişinău deţin cetăţenia română şi, susţine vicepremierul rus, acesta ar fi motivul pentru avizul pozitiv al Curţii Constituţionale.
„Ar trebui să ne mire? Din cei 6 membri ai Curții Constituționale din Moldova, 5 magistrați sunt români după acte”, a scris Rogozin pe reţeaua de socializare.
În urma deciziei Curții Constituționale, sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” ar putea fi înlocuită prin „limba română”.
Sesizarea celor 34 de deputați din partea PLDM, PL și PDM a fost depusă la Curtea Constituțională pe 13 octombrie.
În Nota informativă a proiectului de lege înaintat de deputați se menționează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.
Pe data de 5 decembrie 2013, Curtea Constituțională a decis că limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Sintagma de „limba română” din Declarația de Independență prevalează sintagmei de „limba moldovenească” din Constituție.