Invitaţia făcută de Igor Dodon preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a întreprinde o vizită la Chişinău, trădează, de fapt, „criza de identitate” în care se află preşedintele Republicii Moldova. Opinia îi aparţine liderului PMP, Eugen Tomac.
„Dodon este într-o criză de identitate; este din ce în ce mai confuz, și atunci când un om nu are o busolă bine definită, face tot ce-i trece prin cap. Atât timp cât nu renunță la discursul antiromânesc primitiv, pentru că atunci când promovezi cu atâta inconștiență conceptul acesta stalinist de limbă moldovenească, de moldoveni care trebuie izolați de toată lumea, pentru că e bine să ne aflăm noi, să ne batem cu pumnul în piept în bătătura noastră, mi-e greu să cred ce vrea un asemenea om, pentru că, până la urmă, este o chestiune de opțiune. Spre deosebire de mulți cetățeni ai Republicii Moldova, care nu pot fi condamnați, pentru că s-au născut într-o perioadă în care lucrurile erau trecute sub preș, ținute ascunse – că-i vorba de identitate, că-i vorba de lucruri elementare – la ora actuală avem însă o realitate pe care Dodon o știe foarte bine, și anume că majoritatea populației Republicii Moldova vorbește aceeași limbă ca și cei 22 de milioane din România, nu există nicio diferență și că ar trebui să lăsăm la o parte temele astea care creează mai multă confuzie și să ne gândim la viitor. Dacă are puterea să facă lucrul acesta, atunci trebuie de văzut ce se poate face, dar la ora actuală cred că se poartă ca un om debusolat”, a explică Tomac într-un interviu pentru Europa Liberă.
„Deci, lucrurile acestea nu sunt întâmplătoare și ele ridică multe semne de întrebare în ceea ce privește direcția pe care vrea, până la urmă, s-o urmeze, pentru că nu poți să fii și bun rus la Moscova, și un om pragmatic la Chișinău în relația cu România”, mai spune şeful PMP.
În interviu este abordat şi subiectul redobândirii cetăţeniei române.
„Acesta este un alt subiect pe care îl voi discuta chiar săptămâna viitoare cu actualul premier al României, pentru că i-am solicitat o întrevedere și am pe agenda mea o serie de teme ce țin de relația cu Republica Moldova. Deci, situația s-a îngreunat în mod nejustificat, din punctul meu de vedere, în ceea ce privește procesarea acelor cetățenii. Și acesta-i un alt subiect. Pe lângă deschiderea pieței forței de muncă și de fapt asta voi și face în următoarea perioadă – voi propune o inițiativă legislativă, prin care cererea de redobândire a cetățeniei române să fie procesată în termen de maximum o lună de zile. Tehnic se poate acest lucru – să descentralizăm procesul de primire a actelor. În prezent sunt șase centre unde se procesează aceste solicitări și primirea dosarelor. Eu voi solicita ca în toate județele din România, în 40 de unități, să se aplice acest proces și în mod automat numărul cererilor va ajunge la peste 200 de mii de solicitări pe an, cel puțin. Asta este evaluarea pe care noi am făcut-o împreună cu un grup de experți. Legea este pregătită, ea va fi prezentată, cel mai probabil în două săptămâni, în Parlament și va intra în regim de urgență, pentru că e o chestiune care ține de interesul României – să oferim o perspectivă sigură celor care doresc de aici, din Republica Moldova, și prin cetățenia română, bineînțeles, acest lucru se poate întâmpla”, afirmă Eugen Tomac.