Aderarea statelor din regiune la Uniunea Europeană pare mai departe ca oricând. Consilierul prezidențial pentru politică externă și fostul ministru al Afacerilor Externe de la București Bogdan Aurescu a declarat, în contextul apropierii Summit-ului Parteneriatului Estic, că Uniunea Europeană este în prezent mai preocupată de rezolvarea problemelor interne decât de posibilitatea integrării unor state din Parteneriat.
„În ultima perioadă constatăm că Uniunea Europeană este mai mult orientată spre interior, spre reformă, e mai puţin înclinată spre a da mai multă atenţie vecinătăţii, este mai reticentă la ideea de extindere. Am participat la summit-ul de la Riga, din 2015, la acel moment în calitate de ministru de Externe şi am fost destul de dezamăgit de faptul că nu a reuşit să fie decât un summit care să se concentreze pe executarea măsurilor luate deja, pe stadiul de implementare al diverselor aspecte care erau decise fie în plan bilateral, respectiv rezultatul formatelor multilaterale, pentru că este şi dimensiune multilaterală în cadrul Parteneriatului Estic”, a precizat Aurescu în cadrul unui interviu acordat Mediafax.
În același timp, fostul șef al diplomației de la București și-a exprimat speranța ca Summit-ul din 24 noiembrie, de la Bruxelles, organizat de preşedinţia estonă a Consiliului Uniunii Europene, „să nu se limiteze doat la a fi încă un summit la care luăm notă, adică ne uităm la ce s-a realizat, facem un inventar al lucrurilor pe care le-am decis şi îndemnăm în continuare statele să implementeze lucrurile astea”.
Bogdan Aurescu a vorbit și despre beneficiile pe care Parteneriatul Estic le-a adus Republicii Moldova, prin prisma apropierii Chișinăului de România. „Eu cred că au simţit aceste beneficii, mai ales că Acordul de Asociere care a fost încheiat între România şi Republica Moldova a produs efecte pozitive în ceea ce priveşte orientarea economiei Republicii Moldova către piaţa Uniunii Europene, a existat o creştere a acestor schimburi”, a menționat acesta.